1 z 1 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný
Burny Les Paul Standart 1983
BURNY LES PAUL STANDART 1983
Na úvod.
Tuto recenziu píšem hlavne kvôli tomu aby som sa podelil o skúsenosti stou to gitarou s veľkým G ! Už mi prešlo rukami par gitár ale nie tak veľa ,aby som vedel objektívne zhodnotiť tuto gitaru preto bude tato recenzia viac menej subjektívneho charakteru.
Burny : Čo To vlastne je ? .
Burny je japonská firma ktorá v prelome 70s 80s rokov vyrábala takmer úplne presne kópie gitár GIBSON U.S.A za cca tretinovú cenu originálu (v dnesnich dňoch cena 70/80s kusou je niečo cez 700-800 libier) kópie boli naozaj urobene s „chirurgickou“ presnosťou preto sa tato firma nevyhla súdnemu sporu s Gibson u.s.a . Gibson spor vyhral a tak s gitár burny zmizol nápis „The les paul „ a nahradil ho nápis Super Grade . Na prvý pohľad si človek nevšimne že tam nie je napišané The les paul model . No to som trosku odbočil.
Teraz prejdime rovno k mojej gitare .
Gitara vychádza z originálu gibson les paul st. , telo a krk je mahagón , vrchná doska tela je javor .
HW je klasika 2xHB 2xvolume 2x tone potenciometer Kobylka a strunik .
Prvé čo ma doslova dostalo bola váha gitary naozaj ťažký klacek , človek si musí zvyknúť (alebo minimálne kúpiť lepší pas na gitaru ) . Druha vec čo som si všimol že krk je riadne hrubý ale chytil som to do ruky a iný krk ani nechcem na gitare proste toto je to čo som hľadal parádne sadne do ruky , dohmat je fantasticky všade je rovnaký a niečo okolo 1.5mm . Krk je dokonca o niečo hrubší ako terajšie modely Gibson Les paul. Jednoducho na gitare sa hra pohodlne. Keďže gitara ma svoje roky tak je samozrejme že gitara nebude s cenovkou a nebude ako zrkadlo . Jednoducho ma par škriabancov a na jednom mieste dokonca prilepený binding.. Hw je trosku skorodovaný ale to dodáva tejto gitare ešte viac dušu . Prejdime ku zvuku .
Zvuk: na úvod „zvukovej“ časti len dodám že tato gitara ma stále dokáže prekvapiť a to ju mam pol roka .
Na sucho znie veľmi vyrovnane ale dosť potichu oproti iným gitarám. Gitara sa veľmi dobre sprava pod rukou toto ocenia hlavne ľudia čo majú ako sa hovorí ton v prstoch . Už nasucho je počuť ako sa krásne ton zaguľacuje keď človek „brnkne“ s citom alebo keď človek do toho začne „rúbať“ tak gitara začne cinkať . No to pravé orechové ešte len príde keď ju človek pichne do aparátu . Ako každý správny les Paul si tato gitara presadila na každom aparáte ten svoj správny les Paul zvuk . Človek uhre 13tku alebo 9nu , ba dokonca aj obyčajné Gcko a cíti sa pri tejto gitare ako kráľ proste božský znejúci twang . Pri kobylkovom snímači je čistý zvuk veľmi bassovi ale pritom pekne zaguľatený proste zvuk ktorý ma gule . V strednej polohe znie gitara veľmi prirodzene Ale všade krásne gulate Bassi sú pevne stredu proste stredy úplné super a výšky sú také medové zaguľatené proste. paráda . Myslím keďže sa tato gitara krásne chova pod rukou dá sa snou hrať akýkoľvek štýl na čisté zvuky vrátané funky . Gitara krasne rezonuje a ma za dva vagony sustainu Poďme ku skresleným zvukom .
Na takom tom klasickom crunchi prehúlenej koncovej lampy je tento zvuk .. taký drevitý a veľmi pevný proste nekompromisný zvuk ktorý sa vie pekne presadiť .
Pri trosku drsnejšom leadovom zvuku je cítiť šťavnatosť a kremovosť zvuku v sólach no v doprovodoch je to riadna mašina taký ten správny „kusavi“ sound ktorý sa vie dokonalo presadiť . Ešte dodám že kobylkovi snímač ma samozrejme veľmi pekný guľatý zvuk ale trosku sa na vacsich skresleniach prejavuje nekonkretnost . vypalovaky ala malmsteen hrám radšej na krkovom . No na veci ako Gary moore, santana, Joe Bonammasa je ten zvuk ako stvorený proste pecka čo dodať . Nie som moc hi gain-ista ale ľúbim sa občas vyblázniť a čo by som dodal asi len že tato gitara zvládne celkom pohode aj podladene higainove skreslenia „ala“ nightwish ale neni to nic extra nato možno kvôli PAF snímačom ktoré majú hodnotu 7.6Kohmu . No na heavy metalové veci ala whitesnake , dio je to super.. ale to snáď ani nemusím pišať stoh oco som tu písal je to jasne . Ku koncu len dodám že nemám k tejto gitare žiadny doklad ani pôvodný kufor a To že je z roku 1983 som len zistil „studiami“ a indíciami na gitare (ako je napr. .kritka na torznú tyč . alebo tvar hlavy.. atd. ).
Gitaru som skúšal na mašinách : DSL JCM2000 (kombo )
Mesa Boogie MARK 4 + 1936marshallbox
Snáď všetky Guitar rig simulácie
Orange tiny terorr
Orange AD30
BEHRINGER (nejaký pololampovi model )
Fender FM212
Kustom DFX 65
A hlavne môj „miláčik“ VOXAC4TV
Myslím že ak by mi niekto ponúkol na výmenu originál gibson dnešnej vyrobí tak by som odmietol lebo toto je gitara ... jedným slovom orgazmus .
Este dodam ze dakujem reellerovi za vybavenie tejto gitary .
Last edited by webmaster; 08.07.2010 at 22:45.
VOX AC4TV 4W all tube 10" celestion
Homemade FUZZ, BOSS-OS2
Epiphone LP 100,Burny Les paul standart 1983-86
Epiphone Akustika (kopia gibsona
HOHNER Cdur HARMONIKA
dufam ze si do vianoc kupim nejake PRS alebo Gibson
BURNY LES PAUL STANDART 1983
...Tuto recenziu píšem hlavne kvôli tomu...pravé orechové...medové zaguľatené...drevitý...šťavnatosť a kremovosť...
skoro som pri citani zabudol, ze pises recenziu o gitare a nadobudal som pocity, ze sa jedna o nejaku cukrarensku malovyrobu . Nic v zlom, iba sranda.
Inak velmi pekny sunburst, nadherny ...
skoro som pri citani zabudol, ze pises recenziu o gitare a nadobudal som pocity, ze sa jedna o nejaku cukrarensku malovyrobu . Nic v zlom, iba sranda.
Inak velmi pekny sunburst, nadherny ...
pohodicke teraz citam tak to tak naozaj vyznie hehe a dakujem .
Niekto je hetero niekto homo a niekto je nagitary ...