1 z 1 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný
Re: Talent, vek a ego

Pôvodne Príspevok Pridal(a)
Balzador
a co sa tyka slayertplsko: mozno to fakt znie ako mudrovanie a vies, ze nikdy sa to neda takto percentovat, bral som to iba ako obrazne. ja potrebujem cloveka vzdy pocut, trochu si ho preskusat v intonacii (vnimanie vzdialenosti tonov medzi sebou bez nastroja, dokazat zaspievat, zahmkat, zapisak stupnicu atd. pretoze ak ju nemas nahodenu v uchu, tazko ju budes vnimat na nastroji, to potom hras iba ako stroj. takze preto je tazke takto "mudrovat"

a preto velmi rad komukolvek pomozem ak ma akykolvek problem, bart sa uz na mna obratil a piseme si a rad mu pomozem v comkolvek.
V poriadku, nemam problem s tymi percentami. Je mi jasne, ako si to myslel, ale chcel som tym povedat nieco ine.
Je jasne, ze ak mas vela zaujemcov o studium, tak si musis vyberat a vyberies si tych, ktori maju najvacsiu sancu, ze z nich budu dobri hudobnici. Takto to, celkom pochopitelne, robia prakticky vsetci ucitelia. Vzdy zvazujes, kolko casu a namahy bude dany ziak potrebovat a ci sa ti oplati nim zaoberat. To ale neznamena, ze clovek, ktoreho kazdy ucitel oznacil za ''hlucheho'' a nevzal ho, naozaj hluchy (hudobne, samozrejme - cokolvek to uz znamena) je a ak pojdeme este dalej, tak ak aj hluchy naozaj je, tak z toho samotneho este nevyplyva, ze tento stav je nezmenitelny. No a to sa vlastne pytam - ako vieme, ze je ten stav nezmenitelny?
Ak ucitelia odmietaju ucit ziakov, o ktorych si myslia, ze nemaju hudobny sluch, o nejaku skusenost s ucenim hluchych ziakov asi nemoze ist (kedze ich neucia). Mozno niektori obcas beru takych ziakov, no tu opat je otazne, ci je objektivne nemozne tychto ludi naucit hrat na nastroji a pocut alebo len tito ucitelia to nedokazu. Ak aj vsetci takito ucitelia boli neuspesni s takymi ziakmi (a tu je opat otazne, ci naozaj boli vsetci neuspesni, alebo sa len siri taky mytus, napr. preto, ze nikto neveri tym ucitelom, co tvrdia opak), to este neznamena, ze to nie je mozne, ale iba to, ze to nedokazali (v podstate je to forma argumentum ad ignorantiam).
Ak pouzijeme tie percenta, tak ani v pripade, ze ich sluch je 0%-ny, este z tejto skutocnosti nevyplyva, ze sa neda vytrenovat na 3%, 13% ci 98%. A ak by sme aj pripustili, ze musis mat aspon to minimum (tych 1%), tak sa moze stat, ze je ucitel, ktory nevie nic pod 20% odlahit a teda kazdeho, kto ma 19% a nizsie, povazuje za 0%. Iny ucitel zas moze mat ten prah na 13% alebo 6%.
Aby som to zhrnul, treba zvazit tu moznost, ze:
1, niekedy ten, o kom si myslime, ze nema vlohy sa naucit hrat/pocut, v skutocnosti tieto vlohy ma, iba to nevidime
2, sa hudobny sluch da ziskat

Pôvodne Príspevok Pridal(a)
Balzador
pred nedavnom zakon, ze ten co chce ucit, musi mat minimalne strednu skolu s absolutoriom, teda pedagogiku atd. je fajn, ked tam ucia hraci co maju vymakane stupnice, ale o hodbe sa treba rozpravat trochu viac, nez len tlacit cvicenia

takze k tomu uchu, treba trenovat intonaciu, skusat, skusat, skusat a hlavne nevzdavat sa.
S tym, samozrejme, suhlasim.
When you see the complexity of what you think is simple, then you will see the simplicity of what you think is complex.
3 z 3 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný
Re: Talent, vek a ego
Ad diplom ako podmienka: Osobne mám obrovský problém s akýmikoľvek snahami o reguláciu toho, čo kto môže robiť. Uz sa teším, ako budú napríklad od Dávida Kollara pýtať diplom z konzervy, aby mohol učiť hru na gitare. A to ho poznajú v celej Európe. Super!
Ad nesposobilost hrať na hudobný nástroj: trosku pri nasej snahe dosiahnuť na najvyššie mety trochu zabudame, že hudba je v prvom rade intimna záležitosť. Kým sa stalo módou plniť štadióny, tvorila sa hudba primárne pre domáce hranie a to len málokedy pre iných poslucháčov. Rozumiem selekcii na "talentovanych" a "netalentovanych" z hľadiska rozumného rozvrhnutia časových možnosti učiteľa ak má viacej záujemcov ako casu. Je však nutne neustále zdoraznovat, že pojem talent je v skutočnosti obrovská elitarska kravina, ktorá širokým vrstvam obyvateľstva kazí radost z domáceho muzicirovania. Cert aby vzal celu superstar a podobne talentove ....
Last edited by Simon; 05.07.2012 at 14:11.
Dôvod: IPad a jeho autocorrect
6 z 6 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný
Re: ta...
Takze hlavny dovod preco odpovedam do tejto temy je ze nemozem spat a nemam co robit
Ale zhruba som cekol co sa tu pise.
Tieto veci ako talent a ego.... vsetci to dobre pozname. Pride nejaky cavo ktory strasnym sposobom nalozi a mne neostava nic ine len ist domov a cvicit. A potom mi to nejde.... cvicim a cvicim a cvicim a nic! A potom ked sa uz posuniem zasa pride niekto iny a ten nalozi a opat mozem ist len domov. Ludske ego skutocne mnohe ovplyvnuje. Specialne na slovensku je taky zvyk, sutazit so vsetkymi hudobnikmi. Ja viem zahrat rychlesie..... a ja viem viac stupnic... a co ja viem co. Vsetky tie batlle session. A ked niekto berie hudbu skutocne vazne(napr ja), moze pre neho tato 'sutaz' vplyvat az tym sposobom, ze clovek az strati chut vobec hrat. Ze jeho ego utrpi. Pretoze vzdy sa najde niekto, kto hra rychlsie ako ja, ma lepsi time, vyzna sa viac v harmonii, pise skladby ktore ja na nedokazem napisat atd atd... zacina to na malom priestore povedzme v dedine su traja gitaristi a ja chcem byt ten najlepsi. A ked uz som tak potom pride mesto. Tam objavim 100 dalsich gitaristov. A ked uz si myslim ze som ako tak na tom pride niekto z ineho mesta a da ma dole. Tak zecnem veeelmi cvicim a som najlepsi v meste. A potom okres, kraj, stat, kontinent..... to nema hranic. A clovek je nestastny, pretoze jeho ego neznesie ze je niekto lepsi a ze on nema taky talent, ako ten druhy a tomu druhemu to ide lahsie. A neprestane to nikdy. Vzdy sa bude ten priestor v ktorom sa pohybujem zvacsovat a zvacsovat a vzdy pride niekto, kto bude lepsi. Mne trvalo tiez dlho kym som to pochopil ale jediny a najdolezitjsi bod je ze v hudbe nieje nic ako ten je lepsi a ten horsi. Mozem povedat: ten sa mi paci viac a ten menej. Ale pride niekto iny a tomu sa zas bude pacit ten ktory sa mna az tak neoslovil. Hudba je krasna a treba sa z nej tesit. Pokial mi robi hra na moj nastroj radost a naplna ma stastim pisat skladby a zhudobnit akysi moj zazitok, tak to robim tesim sa z toho. A pokial je to uprimne, najdu sa ludia, ktori to budu pocut a ocenia moju pracu. A to ma bude motivovat do dalsej prace. Samozrejme treba cvicit, aby som to co chcem vyjadrit, bol schopny aj interpretovat. Ale absolutne sa netreba pozerat na to ze niekto hra napr technickejsie. To nehovori o kvalite jeho hudby absolutne nic.
Cele co som tymto 'prispevkom' chcel povedat je ze kaslite na vyrazy ako talent, ego, vek. To nema s hudbou nic spolocne. Jedine co je dolezite, je cit a radost z toho co robim.
Last edited by lubosb; 07.07.2012 at 04:11.