+ Odpovedaj k článku
Stránka 1 z 2 1 2 PoslednáPosledná
Zobraz výsledky 1 po 10 z 16

Článok: Nahravacie zariadenie Boss BR600

  1. #1
    Členom od
    Jan 2010
    Bydlisko
    Kosice
    Príspevky
    301
    Points
    10,021
    Level
    66
    Sila Reputácie
    22


    8 z 8 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

    Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Pre tych, ktori by si eventualne chceli zobrat k srdcu moju radu z ktorehosi clanku a radi by nahravali svoje vytvory v slusnej kvalite – ci uz pre kontrolu alebo prezentaciu – a nevedia ako na to, uvadzam kratky exkurz do nahravacieho zariadenia BOSS BR600. Kupil som ho pre syna v prazskom Muzikeri za 7500 Kc. Tak od pohladu mi to pripadalo ako nejaka sranda pre pokrocile deti, nieco pekne ale male a nevazne, ale ked som sa s tym dokladnejsie pohral, uplne som zmenil nazor.
    BR600 je multikanalove 24 bitove digitalne nahravacie zariadenie pracujuce s vzorkovacou frekvenciou 44,1 kHz, ktore umoznuje vsetky cinnosti potrebne k vytvoreniu nahravky (nahranie, pripadne korekcie nahraneho vykonu, osolenie roznymi efektami, mixing, mastering, ulozenie hotoveho produktu v nejakom pouzitelnom formate a jeho odpalenie do kompu. Ma to v sebe hodne bicich paternov, ktore mozno primixovat do nahravky a rozne efekty, ktore daju nahravke ten spravny rozmer. Vsetky efekty a bicie paterny su od Rolanda. Ma rozmery asi ako najmensi existujuci notebook, je napajany bud AA alkalickymi monoclankami, vtedy vydrzi take dve hodiny prudkej prace, alebo adapterom 9 V/min. 500 mA, ktory je ale potrebne si zohnat/vyrobit osobitne.
    Zariadenie ma tri vstupy, gitara, mikrofon a linka. Ak sa do mikrofonoveho vstupu nezapoji nic, automaticky su v cinnosti zabudovane dva mikrofony velmi dobrej kvality. V prednej casti je gitarovy vstup a vystup na sluchadla, vzadu je potom vstup pre dva externe mikrofony a linku, audio vystup, USB konektor, konektor pre eventualny pedal, napajaci vstup a hlavny vypinac.
    Nebudem popisovat podrobne, co BR600 vie, to by som musel opisat 220 stranovy navod formatu A4, ale podstatne vlastnosti su nasledovne:
    1/ Nahravat mozno sucasne len jeden kanal. To povedzme nie je najlepsia sprava pre tych, co by chceli nejak sofistikovanejsie nahravat live cely band, ale pre mna, ktory beztak pracujem sam, to je uplne v pohode.
    2/ V prvom slede mozno nahrat postupne 4 stereo alebo 8 mono stop plus rytmicka stopa. Kazda stopa ma svoju volume sablu, ktorou sa da upravovat hlasitost jednotlivych stop pri dalsom procese.
    3/ Kazda stopa sa sklada spolu z 8 virtualnych stop. To je vynikajuca vec pre hudobnikov, ktori nemaju ten od boha dar ako napr. Blackmore, ze kazdu vec odpalia v super prevedeni na prvy pokus. Mam proste 8 pokusov, ktore sa ukladaju, a pri masteringu vyberiem ten, co sa mi najviac vydaril.
    4/ Ak je 8 stop malo, velmi jednoducho sa da previest zlucenie stop do jednej virtualnej stereo stopy a tym uvolnit znovu dalsich 8 stop.
    5/ Zabudovany efektovy procesor Roland povazujem vzhladom k cene zariadenia za celkom slusny, podobne je to aj s bicimi. Zakladne bicie paterny mozno aj editovat a vytvorit tak nejake aranzma usite na prislusnu skladbu. Je ale treba povedat, ze nejaky zlozitejsi bici part sa na tom neda vyrobit. Ale, je mozne hotovy part importovat z kompu.
    6/ Vysledne dielo mozno potom ulozit vo formate WAV alebo AIFF a exportovat do pocitaca.

    Za istu neprijemnost povazujem to, ze BR600 pouziva ako pamatove medium Compact Flash karty. To by nebolo nic zvlastne, akurat ze to nie su CF ako ich pozname z niektorych fotakov. V kazdom normalnejsom obchod sa na nas skeria rozne CF karty, ale ani jedna z nich urcite nebude v BR fungovat. Toto zariadenie akceptuje len niekolko typov specialnych priemyselnych CF o kapacite max. 1GB, ktore zohnat da fusku. Zariadenie je z vyroby vybavene kartou 128 MB, co je dost povedzme na dve vymakane mnohostopove nahravky v najvyssej moznej kvalite, takze hned cloveku skrsne v hlave myslienka dokupit nejaku kartu. Riesenim je potom to, ze pokial nechcem surovu rozpracovanu nahravku stratit, vsetky data si nahram do pocitaca a v pripade potreby ich kedykolvek natiahnem do BR a pokracujem v nahravani.

    Toto zariadenie povazujem za prvy vazny krok do sveta digitalneho nahravania, pre zaciatocnikov ako stvoreny, ved vsetky zakladne praktiky, ktore sa tu pouzivaju, su v bledemodrom tie iste ako u vaznych strojov.

    Prikladam vzorky, ktore som nahral prave v BR600. Mimochodom, basa je Fender HW1, vsetky gitary su Fender Telecaster VMT HH + Digitech RP255 a vsetko ide cez basovy Ampeg B100R. Fajnsmekri mozno ohrnu nos, ale v zasade z toho ide podla mna celkom pocuvatelny zvuk.

    Nahravka 1:
    [ame]http://forum.gitarista.sk/clanky/boss_br600/Loved_and_lost.mp3[/ame]

    Nahravka 2:
    [ame]http://forum.gitarista.sk/clanky/boss_br600/1971.mp3[/ame]
    Attached Images
    Last edited by Petrik; 26.01.2010 at 15:00.

  2. #2
    Členom od
    Nov 2006
    Bydlisko
    doma
    Príspevky
    1,101
    Sila Reputácie
    36


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Servus Petrik!
    Kedze mas s tymto geretom osobne skusenosti a asi ho aj pouzivas (alebo syn) rad by som sa opytal, ci sa do gitaroveho vstupu mozu pripojit aj klavesy alebo hocico neakusticke, pripadne akusticke so snimacom alebo cez majk. Teda samozrejme nie sucasne s gitarou, ale na zaznamenanie vlastneho tracku. Dakujem...

  3. #3
    Členom od
    Jan 2010
    Bydlisko
    Kosice
    Príspevky
    301
    Sila Reputácie
    22


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) marowak Zobraz Príspevok
    Servus Petrik!
    Kedze mas s tymto geretom osobne skusenosti a asi ho aj pouzivas (alebo syn) rad by som sa opytal, ci sa do gitaroveho vstupu mozu pripojit aj klavesy alebo hocico neakusticke, pripadne akusticke so snimacom alebo cez majk. Teda samozrejme nie sucasne s gitarou, ale na zaznamenanie vlastneho tracku. Dakujem...
    Na koncertnom kridle sice dokazem aj dnes odpalit Cajkovskeho B-mol a velmi slusne, ale elektricke klavesy som v tomto geräte neskusal, nemam totiz ziadne. Ale krk dam na to, ze nebude ziaden problem, aspon teda z teoretickeho elektronickeho hladiska vychadzajuc. Poziciam si nejaky kibord a potom ti dam vediet. Pokial ide o akustiku gitaru, nahravky cez zabudovane mikrofony su nadherne, jednak je to velmi kvalitny stereo par mikrofonov, jednak to mozem jemne prisolit vnutornymi efektami. U BR600 by som ani neuvazoval o nejakom snimaci na akustiku.

  4. #4
    Členom od
    Nov 2006
    Bydlisko
    doma
    Príspevky
    1,101
    Sila Reputácie
    36


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Petrik Zobraz Príspevok
    Na koncertnom kridle sice dokazem aj dnes odpalit Cajkovskeho B-mol a velmi slusne, ale elektricke klavesy som v tomto geräte neskusal, nemam totiz ziadne. Ale krk dam na to, ze nebude ziaden problem, aspon teda z teoretickeho elektronickeho hladiska vychadzajuc. Poziciam si nejaky kibord a potom ti dam vediet. Pokial ide o akustiku gitaru, nahravky cez zabudovane mikrofony su nadherne, jednak je to velmi kvalitny stereo par mikrofonov, jednak to mozem jemne prisolit vnutornymi efektami. U BR600 by som ani neuvazoval o nejakom snimaci na akustiku.
    Dakujem, daj prosim potom vediet, ako to dopadlo s klavesami, ak sa Ti podari to otestovat. Zvazujem, ze si br zaobstaram.
    Inak, len na doplnenie info podanej vyssie, ta CF karta (1 GB) sa da kupit u Thomanna za par supek, ak by bolo treba...

  5. #5
    Členom od
    Jan 2010
    Bydlisko
    Kosice
    Príspevky
    301
    Sila Reputácie
    22


    1 z 1 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) marowak Zobraz Príspevok
    Dakujem, daj prosim potom vediet, ako to dopadlo s klavesami, ak sa Ti podari to otestovat. Zvazujem, ze si br zaobstaram.
    Inak, len na doplnenie info podanej vyssie, ta CF karta (1 GB) sa da kupit u Thomanna za par supek, ak by bolo treba...
    Ano, za par supiek ..........Volal som Thomannovi, doslova som ukazal prstom na 1 GB CF kartu, ktoru maju v katalogu uvedenu ako typ vhodny aj k BR600. Napriek tomu mi manik povedal, ze vie o co mi ide, ale NEMOZU ZARUCIT, ze ta karta pojde v BR600!!!

  6. #6
    Členom od
    Mar 2010
    Bydlisko
    Trebišov
    Príspevky
    707
    Sila Reputácie
    20


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Dá sa používať ako zmiešavacie zariadenie v reálnom čase ?? (ako mix). Myslím tak že nahrávaš, a rovno to púšťaš na line out.

  7. #7
    Členom od
    Jan 2010
    Bydlisko
    Kosice
    Príspevky
    301
    Sila Reputácie
    22


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) david Zobraz Príspevok
    Dá sa používať ako zmiešavacie zariadenie v reálnom čase ?? (ako mix). Myslím tak že nahrávaš, a rovno to púšťaš na line out.
    Toto v ziadnom pripade nie je klasicky mix, ma to totiz len jeden vstup, bud gitara, alebo linka alebo mikrofon, ale furt len jeden vstup naraz. Niet co mixovat. Toto sluzi fakt len na to, aby sa po jednom nasackovalo x stop a nasledne vo vnutri zmixovalo.

  8. #8
    Členom od
    Mar 2010
    Bydlisko
    Trebišov
    Príspevky
    707
    Sila Reputácie
    20


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Petrik Zobraz Príspevok
    Toto v ziadnom pripade nie je klasicky mix, ma to totiz len jeden vstup, bud gitara, alebo linka alebo mikrofon, ale furt len jeden vstup naraz. Niet co mixovat. Toto sluzi fakt len na to, aby sa po jednom nasackovalo x stop a nasledne vo vnutri zmixovalo.
    aha dobre, a funguje naraz aj line out, aj line in?? chcem ho totiž použiť pred vstup gitary do PA (Gitara- efekt - BossBR600-PA)

  9. #9
    Členom od
    Dec 2007
    Bydlisko
    xxx
    Príspevky
    4,615
    Sila Reputácie
    88


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) david Zobraz Príspevok
    aha dobre, a funguje naraz aj line out, aj line in?? chcem ho totiž použiť pred vstup gitary do PA (Gitara- efekt - BossBR600-PA)
    Ak budeš čo len trocha technicky rozmýšľať, odpoveď si môžeš dať aj sám. Ak do nahrávacieho zariadenia všeobecne ktoré musí mať na vstupe preamp so vstupom line in, bude z jeho výstupu odchádzať signál pre uloženie na akékoľvek médium?

  10. #10
    Členom od
    Mar 2010
    Bydlisko
    Trebišov
    Príspevky
    707
    Sila Reputácie
    20


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) muziker Zobraz Príspevok
    Ak budeš čo len trocha technicky rozmýšľať, odpoveď si môžeš dať aj sám. Ak do nahrávacieho zariadenia všeobecne ktoré musí mať na vstupe preamp so vstupom line in, bude z jeho výstupu odchádzať signál pre uloženie na akékoľvek médium?
    Sorry ale nechápem, vôbec mi to dnes nemyslí, pokúsim sa zajtra.

+ Odpovedaj k článku

Informácie o téme

Users Browsing this Thread

Momentálne si tému prezerajú 1 užívatelia. (0 členovia a 1 hostia)

     

Pravidlá prispievania

  • Nemôžeš pridávať nové témy
  • Nemôžeš pridávať odpovede
  • Nemôžeš pridávať prílohy
  • Nemôžeš upravovať svoje príspevky