1 z 1 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný
Potrebujem nejaký názor
Hm... Neviem, kde začať.
Možno to je trochu trápne, ale spev ma začal inšpirovať od prvého ročníka Superstar u nás (čiže už od nejakých 5 rokov dozadu). Nie, nemám za cieľ sa tam prihlásiť. No odvtedy sa u mňa veľa zmenilo. Doma som si začal pohmkávať, hľadať svoju polohu, farbu hlasu, spočiatku mi to vôbec nešlo, cítil som, že zniem falošne. No akosi ma to neodradilo v tom naďalej pokračovať. Predsa som nespieval pred nikým, takže som sa nemal za čo hanbiť sám doma.
Najprv som si myslel, že je dôležité v sebe nájsť nejakú farbu hlasu, ktorá je veľmi charakteristická, neopočúvaná, možno trochu pridať do toho vlastný originálny zlozvyk. Po čase som toto našiel a začal som byť skutočne spokojný. Nasledovalo sa už len naučiť dobre spievať.
To prebiehalo tak samoukovo. Takmer vždy, keď som si pustil najmä svoje "srdcovky", spontánne som do toho musel hulákať aj ja a takto to je doteraz. Síce často si niečo denne pospevujem aj bez hudby. Keď to porovnávam po rokoch, tak sa moja technika spevu o dosť vylepšila, lepšie aj intonujem (hoci iba z môjho laického pohľadu). Niekedy som naozaj prekvapený, keď vytiahnem nejaké staré skladby, ktoré som si predtým namáhavo a celkom zle pospevoval, a zaspievam ich teraz po dlhej dobe nanovo iba s malými problémami. Stále je tam teda čo robiť, zlepšovať. Niektoré pesničky, pasáže mi idú ťažko, stále viem spievať falošne, nemám totiž žiadne skúsenosti, ako správne spievať, nijaké rady, pomoc a pod. Mám aj nižšie sebavedomie, takmer nikto nevie o tejto mojej malej záľube, no rozhodol som sa tiež prekonávať. Koniec koncov to hudba mi dodáva sebavedomie.
Už dlhšie som uvažoval, že by som sa konečne mal zamerať iba na jednu záľubu z umenia. Zabrdol som do každého kútika a nič nedotiahol na najvyššiu úroveň, hoci častokrát aspoň na celkom slušnú (mám totiž veľa záľub a nedokážem sa venovať už všetkým naraz). Som rodený perfekcionista a s takouto povahou to na mňa doľahá dosť depresívne, keďže to vo mne budí dojem, že viem všetko a nič. Chcem vedieť už len niečo a úplne. Tak som sa rozhodol pre spev, pretože ma doteraz najviac inšpiroval a budil vo mne najväčší entuziazmus. Lenže ako začať?
Domnieval som sa, že by som sa mal niekde prihlásiť na nejaké spevácke kurzy, školy, kde by som sa mohol ďalej rozvíjať. Ale akosi ani s Googlom neviem nič v Košiciach nájsť. A ani neviem, či je môj vek 21 pre to veľmi ideálny. Viete mi niečo poradiť? Alebo čo si o tomto celom myslíte? Mám vôbec do toho ísť? Pomyslel som si, že by som sem hodil aj nejakú krátku nahrávku môjho spevu. V podstate vôbec neviem, či mi spev ide. Hovorím iba svoj názor ako laik. Ak by ste mi povedali, že nemám šancu, tak by som to asi aj nechal. Rozhodnem sa tak pre niečo iné, čo si vyšliapem do konca.
Verím, že to bolo vyčerpávajúce čítanie, budem si preto ceniť dvakrát viac vašu odpoveď.