Re: poradte mi co su to vlastne tie taby?
Citát:
Pôvodne Príspevok Pridal(a)
Dead.Guitar-ista
Ja už viem ako tak narabat s tabami ale neviem tie grify ..ako napriklad priklep atakdalej kde sa možem naučit tie značky?
Dakujem
1. Hammer on, oznacuje sa znackou "h", znamená to priklep, cize v skratke brnknes na strunu 1x a potom prilozis dalsi palec. Asi nechapes cize takto:
ak niekde uvidis napriklad e---------2h4------------ tak 1x brnknes na 2 prazec "e" struny a potom BEZ BRNKNUTIA, iba prilozis palec na 4 prazec tej istej struny, pricom palec na 2 prazci stale nechavas na tom druhom prazci.
2. Pull off, oznacuje sa znackou "p", to je opak priklepu, v podstate to znamena nieco ako uvolnenie. Ide to vzdy s vyssieho tonu na nizsi. Asi nechapes cize
ak niekde uvidis napriklad e--------5p3-------------- tak si das dajme tomu ukazovak na 3 prazec a prostrednik na 5, brknes 1x a ten prostrednik pustis smerom dolu. Na spanielke mi to nikdy neznelo.
3. Bending, oznacuje sa "b", znamena to vytiahnutie struny na vyssi ton. Mas full bend alebo half bend, pricom ten full bend je ked vytahujes strunu o ton a half ked iba o polton myslim. V skratke, chytis strunu a vytiahnes ju dohora alebo dole. Zo zaciatku to bude bolestive,niekedy sa ti aj struna zadrie pod necht, ale vydrz to, odmenou ti bude... no, budes rad ze to vies proste ;) e a h vytahujes hore, ostatne struny ( G D A E, nazyvaju sa ja basove) dole. Nylonove struny sa protivne sulaju pod palcami.
4. Slide, oznacujes sa "/" . Slide znamena smyk ze? cize budes akoby smykat po strune. Ak niekde uvidis dajme tomu
e --------2/5-------
tak je jasne, ze brnknes na 2 prazec ecka, potom "smyknes" az na piaty po vsetkych prazcoch a zasa brknes. Ak by si niekde videl
e -------2/(5)------
tak ten piaty prazec nebrnkes, iba ho nechaj zniet , myslim ze sa to vola Ghost note, cize nota duch :D ved chapes, ale s tym som si nie isty.
to su tie zakladne, neviem ci vsetky, + ber to trocha s rezervou, lebo na gitare som hral len polroka, potom so presiel na basu.
a keď sú tam viaceré pod sebou tak sa brnkajú naraz? napr. takéto niečo, tak sa to chytí a brnkne naráz do 2 strún? :)
G -----2-----
D -----3-----
je to to iste co noty ale jednoduchsie kezde cislo znamena prazec,prst,struna
Inak ja som uz videl aj take taby, kde boli aj casove hodnoty. Z ciselka isla smerom dole palicka a na nej bud bola alebo nebola vlajocka podla toho ci to bola stvrtova, osminova, atd nota. Takze podla niecoho takeho sa da hrat, aj ked skladbu nepoznate. Stale vsak nevyhodou tabov ostava, ze nevnimate, aky hrate ton, ale iba to, co stlacate. Takze potom je mnoho tabovych gitaristov, ktory vypalia aj Satrianiho, ale ked maju zahrat C dur v inej polohe, ani netusia, ze existuje "viac C durov" na hmatniku a ze napr. ton na E6 v 8. polohe je to iste ako na A5 v 3. polohe.
Narychlo som vygooglil toto. Myslim, ze sa da z toho hrat, aj ked tam chybaju pauzy. http://www.guitarnick.com/images/the...guitar-tab.png