1 z 1 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný
Zosilňovače TESLA
Niekoľko údajov o zosilňovačoch TESLA. Ešte dnes kolujú medzi gitaristami. Nie je tu MUSIC 130 - koncový stupeň má ako MONO 130. Preamp u Music 130 bol tranzistorový. Rovnako ako to platí aj pri MUSIC 70. Ten bol riešený ako univerzálny pre rôzne zdroje signálov nebol veľmi vhodný pre rockového gitaristu a tak si ho každý podľa vlastných možností riešil iným spôsobom (prerobením, prípadne použitím samostatného a hlavne vhodnejšieho preampu). Zámerne som tu neuviedol MONO 5O aj keď obrázok je, čo je novšia verzia AZK 401, ale ktorý bol značne poruchovejší.
Ešte aj dnes mnohí záujemcovia o tieto zosilňovače píšu inzeráty že by chceli niektoré z nich kúpiť. Tomu sa trocha divím, keďže to neboli vyslovene muzikantské (gitarové) zosilňovače, ale naopak boli to univerzálne typy pre zosilnenie signálov z mikrofónov, gramofónov, magnetofónov a rádií či z linkových rozvodov. Samozrejme aj gitary (basgitary) na tom "fachčili" aj keď neboli pre nich primárne stavané. Len MUSIC 130 a MUSIC 70 mali špeciálny gitarový vstup. Typy AZK 201 , AZK401m MONO 50 mali naviac výstup iba 100V. Teda priamo bez prispôsobovacieho transformátora (ten nie je bežne dostupný a aj v socíku sa zháňal iba pokútne) nebolo možné pripojiť k nim reproduktory. Výstupná impedancia bola okolo 200 Ohm. Len tak pre zaujímavosť ak by sme zapojili v sérii 25 kusov reproduktorov o impedancii 8 Ohm, bol by takýto reprobox impedančne prispôsobený výstupu zosilňovača. Taký box by sme asi len ťažko nosili zo sebou na koncert.
Popíšem tu niektoré zosilňovače z dávnejšej minulosti:
AZK 101 - 10 W lampový zosík v triede "AB".
AZK 201 - 20 W lampový zosík v triede "A"
AZK 401 - 40 W lampový zosík v triede "AB"
AZK 405 (mono 50) - 40 W zosík v triede "AB"
MUSIC 70 - 40 W lampový hybridný zosilňovač (lampový koniec a tranzistorový preamp)
MONO 130 - 100 W lampový koncový zosilňovač - treba doplniť o preamp.
Obrázky sú v poradí MONO 130, MUSIC 70, MUSIC 130, AZK 201 (AZK 401 mal rovnaký vzhľad). MONO 50.
1 z 1 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný
Re: Zosilňovače TESLA
Pôvodne Príspevok Pridal(a) Fil
Neviem, ci ten limit nie je vacsi, len sa zobrazuje takyto nizky. Za pokus to stoji
Pokúsil som sa vložiť oskenovanú schému (asi 800kB) a hlásilo mi to problém s veľkým súborom, takže to zrejme bude pravda s deklarovaným limitom. Iné veľkosti súborov som neskúšal, preto neviem posúdiť reálnu hranicu limitu. Pravdou však je, že že súbor so schémou do veľkosti 20 kB nie je reálny. Skôr sa to pohybuje v rovine 800 -900 kB. Preto to asi nebude možné technicky riešiť.
Pokúsil som sa vložiť oskenovanú schému (asi 800kB) a hlásilo mi to problém s veľkým súborom, takže to zrejme bude pravda s deklarovaným limitom. Iné veľkosti súborov som neskúšal, preto neviem posúdiť reálnu hranicu limitu. Pravdou však je, že že súbor so schémou do veľkosti 20 kB nie je reálny. Skôr sa to pohybuje v rovine 800 -900 kB. Preto to asi nebude možné technicky riešiť.
No jo, scanom sa neda spravit rozumna velkost suboru, ked je nizky limit. Iba za cenu znizenia citatelnosti a teda straty informacie. To by si tie schemy musel mat nakreslene v nejakom vhodnom prostredi (A-CAD, ...) a potom to exportovat, napr. ako b&w pdf subor. Vtedy je velkost naozaj minimalna...
Je to hlavne o zberateľoch starých rádioprijímačov, ich reštaurácii a podobne. Zosilňovače sú tam len ako taký prílepok. Podobné stránky ako radiohistoria sú aj české: http://www.radiojournal.cz/
2 z 2 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný
Re: Zosilňovače TESLA
Myslím, že toto je dosť vhodné miesto na odkaz, kde si môžete vypočuť zvukové ukážky jednotlivých typov reproduktorov. Sú tu zastúpené tak gitarové reproduktory 10" ako aj 12" prakticky všetkých najznámejších značiek a typov ako napr. CELESTION, JENSEN, FANE, TAYDEN, WEBER. Môžete si tak vychutnať zvukové detaily pri tej istej hranej téme na el. gitare (MP3).
K tomu MONO 50 na gitaru to bol jeden s najlepších dostupných zosíkov. ja som ho zohnal od jedného chlapíka z pivnice za 3 plechovky piva otec mi k nemu do pôvodnej skrine dorobil menič a v poho to šľapalo na bedňu "Delicia 85". (s tou poruchovosťou to nieje až tak celkom pravda sralo sa čo sa mohlo len keď sa s tým zosíkom hýbalo. Ale keď som ho mal na bedni tak za 3 roky ani nezašušťal.)