+ Odpovedaj k článku
Stránka 1 z 3 1 2 3 PoslednáPosledná
Zobraz výsledky 1 po 10 z 23

Článok: DIY projekt: IKEA pedalboard

Členom od
    Nov 2005
    Level
    79
    Sila Reputácie
    43

5 z 5 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

Lightbulb DIY projekt: IKEA pedalboard

Chcel by som sa s vami podeliť o jeden zaujímavý do-it-yourself (alebo "urob-si-sám" po našom ) projekt, na ktorý som natrafil pri googlovaní webom.

Časy, kedy väčšina "elektrifikovaných" gitaristov hrala v kapele systémom gitara-kábel-zosík, už patria dejinám. Dnes môžeme takýchto "puristov" nájsť ešte v radoch bluesmanov, jazzmanov alebo v rocku medzi vyznávačmi bare-bone prístupu Angusa Younga. Avšak naozaj ťažko už stretnúť gitaristu, ktorý v kapele nepoužíva aspoň ten overdrive/distortion pedál, alebo nejaký delay, chorus či wah. Aj keď je teraz vcelku populárny fenomén digitálneho modelingu, stále drvivá väčšina gitaristov preferuje tradičný "stompbox" formát týchto mašiniek (o rackoch tiež pomlčím, keďže tie používa naozaj len určitá mikroskupina ľudí ).
    Takže už máme nejaký ten overdrive či distortion pedál a časom zistíme, že by to chcelo ešte "dochutiť". Kúpime si napr. delay a vypekáme Where The Streets Have No Name alebo Cliffs Of Dover. Časom si povieme, že by to chcelo možno ešte nejakého Van Halena a pribudne phaser. K phaseru rovno aj "vintage phaser", UniVibe, aby sme sa priblížili Hendrixovi či Davidovi Gilmourovi. A keď už ten Hendrix, tak potom rovno aj wah-wah pedál na Voodoo Child. Neskôr možno zistíme, že existuje aj Jeff Beck a John Scofield a všimneme si, že im to parádne hrá s chorusom. Tom Morello by nám poradil whammy pedál a Jack White aspoň ten POG (oktáver-harmonizér). Nakoniec možno na koncerte zistíme, že gitara je totál rozladená ale v tom hluku sa to proste nedá naladiť, cez prestávky to ruší - tak pridáme do výbavy aj pedálovú ladičku s podsvieteným displejom a možnosťou stlmenia signálu z gitary pre "tiché" ladenie.
    To už je vcelku slušná zbierka efektov (5-10), ktoré sa nám na každom koncerte a skúške povaľujú na zemi v prachu, zakopávame o ne, občas zakopneme až tak, že sa z efektu vytiahne jack kábla a na chvíľu sme dohrali. Potom efekty pekne zbaliť jeden po druhom, poodpájať adaptéry, káble, všetko nahádzať do igelitky z Te*ca a poďme domov. Potom zase všetko vybrať, pozapájať... alebo si ušetriť čas, vymyslieť to trocha elegantnejšie a zaobstarať si pedalboard, do ktorého si všetky efekty uložíme, zapojíme a potom už iba ako jeden pripojíme do el. siete a hráme.
    Pedalboardov máme na trhu viac, takmer všetky sa robia ako case (kufor), alebo k nim aspoň dostanete polstrované puzdro s pásom na rameno. Dobré univerzálne pedalboardy a za vcelku ok cenu robí firma Warwick (pod RockCase), "spešl" pedalboard na svoje efekty napr. firma Boss či Danelectro a pre tých náročnejších sú tu pedalboardy Pedaltrain.
    Hore uvedené určite využijú hlavne gitaristi, ktorí majú viac krabičiek, sú často na cestách a behajú po koncertoch. Takým určite až tak nevadí vyhodiť za ok pedalboard aspoň tých 120 Euro. Za takú cenu však človek môže zohnať nejaký lepší delay alebo napr. aj podlahový preamp z bazáru. To sa týka teda hlavne nás, tej väčšiny ostatných gitaristov, ktorí nehráme 2-3 koncerty týždenne a nebeháme po celom Slovensku (alebo aj ďalej, ak máme dosť ropy v nádrži) a na prenášanie nášho gearu sa kladú veľké nároky. V takom prípade teda buď zalovíme vo vrecku a kúpime si nejakú lacnejšiu pedalboardovú alternatívu napr. aj z bazáru, alebo sa pokúsime niečo si vystružlikať doma.
    Možností ako to poriešiť je určite viac, ale mna zaujala práve táto, lebo je vcelku jednoduchá, prístupná asi každému a podľa mňa aj dosť efektívna (a efektná tiež ). Ide o design predalboardu inšpirovaný lookom Pedaltrain pedalboardov (googlnite si) s použitím dostupných polotovarov z IKEA a trochou šikovnosti.

Ako základ teda použijeme policové diely GORM, teda hlavnú policu - http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/50058512 (je dostupná v rôznych veľkostiach, ale na tento projekt používame rozmer 50x31) a prídavný diel http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/70058506 na vytvorenie náklonu boardu pre lepší prístup na horný rad efektov.

Celý ďalší postup do detailov popisovať nebudem, všetko je výborne popísané na tejto stránke od autora tohto nápadu - http://www.tdpri.com/forum/stomp-box...ld-thread.html . Je to dobre zdokumentované obrázkami, takže sa v tom vyznajú aj ľudia, ktorých trápia slabšie znalosti angličtiny

Keďže som sa aj ja inšpiroval týmto super nápadom, pripájam fotky môjho IKEA pedalboardu ("skonštruovaný" s veľkou pomocou mojho tatina, ktorý je na takéto a oveľa zložitejšie veci fachman )

Ja som teda tiež použil policu o rozmeroch 50x31, aj keď mám dosť efektov a hlavne sú to veľké škatule (ako Akai Headrush a pod.), avšak nakoniec to bude stačiť, v procese sa do hĺbky pridalo ešte pár cm. Drevo som nalakoval dvoma vrstvami priesvitného laku, na prednú časť sme pripojili ešte jednu doštičku a suchý zips sme prilepili pomocou epoxidu (aby riadne držal ).
    Taktiež sme pridali stredný diel, ktorý zospodu policu vystužil -

(na fotke priložený štandardný pedál BOSS pre lepšiu predstavu o rozmeroch)

zhora.jpg

pohľad zboku... -

zboku.jpg

a zospodu (tu je vidieť stredný diel) -

zdola.jpg

Keďže používam na napájanie efektov multizdroj Smrčka, chcel som si ho dať zospodu boardu, aby nezavadzal hore a aby káble neboli roztrúsené medzi efektami. Preto je suchý zips nahodený aj tu, prilepím naň ten multizdroj -

zdroj.jpg

Koncovky káblikov z multizdroja (teda malé adaptérové "jacky" do efektov) boli trocha širšie, ako medzery medzi doskami a nešli prestrčiť hore, preto bolo potrebné medzery na jednom mieste rozšíriť, aby sa tade dali káble prestrčiť k efektom -

najacky.jpg

Tak, a je to Teraz ho už iba vyskúšať, verím, že poslúži dobre.

Celkové náklady na tento board nepresiahli 10 Euro a vďaka polotovarom z IKEA nebolo potrebné hlavný diel vyrábať, čo ušetrilo čas a námahu.

Ak by teda mal niekto záujem o výrobu takéhoto boardu, len smelo do toho
    Last edited by Fil; 11.07.2010 at 17:50.

Členom od
    Nov 2006
    Sila Reputácie
    19

Re: DIY projekt: IKEA pedalboard

pekne a prakticke

Členom od
    Nov 2007
    Sila Reputácie
    25

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) bubo99 Zobraz Príspevok
    pekne a prakticke
    mas pravdu ale ja som sa trosku viac pohral so svojim pedalboardom , spravil som si normalny kufrik a nan som este nalepil kozenku , este tam chcem prirobit osvetlenie, dam tam modre diody
    ale je pravda ze ma ten pedalboard vysiel trosicku viacej penazi a hlavne vela casu

Členom od
    Apr 2006
    Sila Reputácie
    65

Fil, je to úplne super Pekné Ešte nejakú krabicu na prevážanie a bude to perfiš

Členom od
    Nov 2005
    Sila Reputácie
    43

Dik, Marek V Baumaxe sa da zohnat taky hlinikovy kufrik, len je trocha mensi (cca 30x30) a je teda treba board zuzit, aby si ho tam dostal. Ten kufrik stoji tusim tiez okolo 10 Euro, co je fakt dobra cena. Avsak na vacsi a v podobnej cene sa mi zatial nepodarilo natrafit.

Členom od
    Dec 2010
    Sila Reputácie
    13

a zmestí sa tam aj Wah-Wah ???

Členom od
    Nov 2005
    Sila Reputácie
    43

Jasne, ze zmesti (ten BOSS pedal je tam kvoli predstave o rozmeroch ). A pedalboard si mozes urobit aky chces velky, tie IKEA police maju rozne rozmery.

Členom od
    Apr 2006
    Sila Reputácie
    65

1 z 1 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

gitara->kábel->amp ! Najlepšia kombinácia

Členom od
    Nov 2005
    Sila Reputácie
    43

3 z 3 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

To povedz T. Morellovi

Členom od
    Nov 2007
    Sila Reputácie
    50

1 z 1 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

síce hrám gitara kábel amp ale dal som plus Filovi.. káždý podľa svojej chuti..
    edit : to neznamená že Ťa mám Marečku menej rád

+ Odpovedaj k článku

Informácie o téme

Users Browsing this Thread

Momentálne si tému prezerajú 1 užívatelia. (0 členovia a 1 hostia)

Kľučové slová pre túto tému

Pravidlá prispievania

• Nemôžeš pridávať nové témy
  • Nemôžeš pridávať odpovede
  • Nemôžeš pridávať prílohy
  • Nemôžeš upravovať svoje príspevky