+ Odpovedaj k článku
Stránka 1 z 3 1 2 3 PoslednáPosledná
Zobraz výsledky 1 po 10 z 30

Článok: Bananacaster

Členom od
    Apr 2006
    Level
    83
    Sila Reputácie
    65

11 z 11 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

Bananacaster

Ahojte! začiatkom roka 2010 som si poskladal gitaru. Teraz som sa rozhodol, že už je v konečnom štádiu zmien a úprav, tak píšem túto recenziu.

Nástroj je robený presne pre mňa. Čo po vizuálnej stránke až do detailov, tak po zvukovej.

Krk
    Je veľmi zaujímavý. Robil ho slovenský majster Kato. Je to krk z jedného kusu javora, kde je vlepený taktiež javorový hmatník. Vlepená je aj zadná strana hlavy, aby bola dostatočne hrubá.
    Krk a hmatník majú krásne vzorkovanie. Vlepená zadná časť hlavy má taktiež veľmi zvláštnu štruktúru dreva.
    Je to profil medium V. Mne sa na ňom hrá vynikajúco. Nikdy by som nemenil. Je veľmi pohodlný, pretože má ostrejšie hrany, ale stále cítiť mohutnosť krku a silný prenos vibrácií.
    Pražce sú jumbo, ich počet je 22. Sú vynikajúco osadené a spolu s perfektne zaoblenými hranami krku pôsobia veľmi pohodlne. Orech je TUSQ, ladiace mechaniky originál moderné Fender American. Použitý je iba jeden zrážač strún, keďže tieto ladiace mechaniky majú pre G a D struny (taktiež pre E a H) úchyty mechaník s nízkym úponom strún.
    Krk je k telu pripevnený 4 šróbami.

Telo
    Telo je klasického stratocaster tvaru, so zachovanými originál rozmermi. Je z mahagonu. Lak je žltý, vôbec neviem aký je to typ, ale na mnou obitých častiach vidno, že má aj základnú farbu.
    Kobylka je s dvojbodovým uchytením. Možno ju nastaviť aj ako dvojzvratnú, ale to ja nechcem. Keď sa celou svojou plochou opiera o telo, prenáša lepšie vibrácie.

Elektronika
    Snímače sú použité Fender '54 custom shop s alnico magnetmi. Stredný snímač som prepóloval opačným osadením magnetov a zapojil som ho opačne, aby som eliminoval brum v medzipolohe.
    Použitý je Fender 5-polohový prepínač, 500kOhm potenciometer hlasitosti a 500kOhm aj na tónové clony. Na hlasitosti mám cca 140pF fóliový kondenzátor k zachovaniu výšok aj pri sťahovaní hlasitosti a 20nF na tónovú clonu. Vývod na jack mám cez tienený kábel.

Celkový výzor
    Gitara pôsobí vážnym dojmom. Ak ju vidíte, hneď viete, že je to poriadny nástroj. Ale až keď ho chytíte, zistíte, že je to profesionálny nástroj!
    Dohmat je nízky, nič nedrnčí. Každý tón ladí.
    Krk a telo spolu perfektne rezonujú. Sadli si veľmi dobre. Gitara je dosť ľahká, vďaka mahagónu. Stále má, však, svoju váhu. Pri dlhšom hraní (viac ako 5 hodín) vôbec nebolia plecia.

Zvuk
    Konečne sme sa dostali k najdôležitejšej časti. K zvuku.
    Ten by som charakterizoval ako moderný. Aj keď sú použité Vintage prvky. Gitara má silný a priebojný tón, s Vintage šťavnatosťou, ale moderným charakterom.
    Výškové snímače vyvažujú temné drevo, tým sa dosiahla úžasná rovnováha a zvuk je otvorený, vyrovnaný a charakteristický kovový. Radosť hrať, keď z nej ide taký zvuk. Skúšal som množstvo aparátov. Či to bol chraštiaci tranzistor alebo veľmi kvalitná celolampová hlava, či hrali s inými nástrojmi otrasne alebo výborne, vždy z nich moja gitara vytiahla to najlepšie a pridala ešte svoju dokonalosť.

Posúďte sami. Zvukové ukážky sú nahrávané cez lampový booster priamo do PC. Bez úprav, bez ničoho. Efekt je len ako preamp, aby gitara nehrala ticho. Ešte k tomu pridá vyššie harmonické, aby bol lepší dojem
    Ukážky sú nahraté na prvú šupu, tak sa nad chybami moc nepozastavujte.

neck 1
    neck 2
    neck 3
    neck+middle
    middle
    middle+bridge
    bridge 1
    bridge 2

Záver
    Je to presne to, čo potrebujem a po čom moje srdce túžilo. Celková cena za nástroj sa zmestila do 250€ aj s Fender púzdrom. Čo viac treba?

Last edited by -MaReK-; 04.01.2011 at 02:03.

Členom od
    Nov 2008
    Sila Reputácie
    27

Re: Bananacaster

super teda, schvalujem inak predtym si tam mal mini HB ze?
    Last edited by Gresko; 03.01.2011 at 23:32.

Členom od
    Nov 2007
    Sila Reputácie
    25

nádhera Marek , a hlavne obdivujem že sa ti podarilo taky nastroj poskladať do 250€ ked si pomyslim že môj ibanez stal 755€ tak mi to pride byť smiešne

Členom od
    Apr 2006
    Sila Reputácie
    65

Áno, boli tam mini HB, ale tie sú teraz na fokuske:

DSC04410edited.jpg

Členom od
    Nov 2008
    Sila Reputácie
    27

a co tento bananik sa ti zda byt lepsi ako fokuska ci? inak nemal si na nej predtym javorovy hmatnik?

Členom od
    Apr 2006
    Sila Reputácie
    65

SOAD: Áno, dá sa postaviť tak lacno. Mňa to vtedy neponáhľalo, ani som nechcel ďalšiu gitaru, ale boli krk a telo za super cenu, tak som vzal a HW postupne dokupoval. Keď bola zase dobrá ponuka, ako na snímače za 50€, ladiace mechaniky 30€, púzdro 15€,... a tak, tak som kupoval

Gresko: Áno jednoznačne. Fokuska je poprdely, ale teraz je odložená pod malou perinkou prachu Iba na nej každý polrok mením struny Ale pôjde otcovi. On chcel niečo také, tak mu ju požičiam, nech je rád.

Bol tam javorový hmatník, ale už trebalo prepražcovať a to bolo 70-100€. A tento krk je perfektný, štýl Ibanez a vyšiel ma 22€.

Členom od
    Jan 2010
    Sila Reputácie
    28

Gratulácia, zvuk sa vydaril...nádherný zvuk v prijateľnej cene...hľadal som tam tú zadnú časť lepenej hlavy a ono to je len taký plát.
    Trošku ma irituje tá banánová žltá ..ale na to sa dá zvyknúť
    A k tým výškam...už samotný 500kOhm potenciometer hlasitosti a 500kOhm aj na tónové clony robia viac výškový zvuk, ako len 250kOhm
    http://www.rmpickups.cz/pot.html

Členom od
    Apr 2006
    Sila Reputácie
    65

500kOhm má plynulejší priebeh regulovania hlasitosti - nie je taký skokový. Avšak keď máš hlasitosť naplno, tak je na všetkých potenciometroch 100% vodivosť, takže zvuk je taký istý.

PS: hento, čo píše ten chlap, je v rozpore s mojími osobnými skúsenosťami. Ja som sám prišiel na toto <-

Členom od
    Jan 2010
    Sila Reputácie
    28

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) SOAD Zobraz Príspevok
    nádhera Marek , a hlavne obdivujem že sa ti podarilo taky nastroj poskladať do 250€ ked si pomyslim že môj ibanez stal 755€ tak mi to pride byť smiešne
    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) -MaReK- Zobraz Príspevok
    SOAD: Áno, dá sa postaviť tak lacno. Mňa to vtedy neponáhľalo, ani som nechcel ďalšiu gitaru, ale boli krk a telo za super cenu, tak som vzal a HW postupne dokupoval. Keď bola zase dobrá ponuka, ako na snímače za 50€, ladiace mechaniky 30€, púzdro 15€,... a tak, tak som kupoval
    Keď robíš napodobeninu Fender Strat, Tele, Fender Jazz Bass a Precision bass, tak to vychádza cenovo dobre, ak nakupuješ napodobeniny a nie originál Fender veci. Napr. len originál krk na Fender Stratocaster stojí okolo 200euro. Ak robíš nejaké custom delo, tak to vychádza už nejako drahšie. A ak ešte trafíš,že niekto predáva nejaký hardware za lacný peniaz, tak to je úplne super.

Členom od
    Apr 2009
    Sila Reputácie
    16

Ako sa vola pesnicka "bridge2" ?

+ Odpovedaj k článku

Informácie o téme

Users Browsing this Thread

Momentálne si tému prezerajú 1 užívatelia. (0 členovia a 1 hostia)

Kľučové slová pre túto tému

Pravidlá prispievania

• Nemôžeš pridávať nové témy
  • Nemôžeš pridávať odpovede
  • Nemôžeš pridávať prílohy
  • Nemôžeš upravovať svoje príspevky