+ Odpoveď do témy
Stránka 2 z 6 PrváPrvá 1 2 3 4 ... PoslednáPosledná
Zobraz výsledky 11 po 20 z 59

Téma: Jolana

Členom od
    Dec 2007
    Level
    100
    Sila Reputácie
    91

Exclamation Re: Jolana

Zreštaurovať či zreparovať možno prakticky všetko. Chce to len kopec času, trpezlivosti a nejaké peniažky.
    JOLANA používala štandardné súčiastky ktoré bolo možné kúpiť v každej predajni s elektro súčiastkami. Potenciometre TP 280 možno nahradiť (ak sú nefunkčné) aj novšími typmi napr. TP160 a pod. Dôležitá je el. hodnota ( v kiloohmoch resp. megaohmoch), priebeh (logaritmický, lineárny) a mech. prevedenie (upevnenie, priemer hriadelky - od toho závisí aj použitie konkrétneho ovládacieho gombíka).
    Kondenzátory použité v gitare bez problémov nahradíš fóliovými typmi (žlté valčeky typu TC 205 - TC209) dodržať musíš hodnoty v pF, alebo nF. Na napätí nezáleží - stačia aj najnižšie na 100 V. Prepínače treba premazať v mech. častiach, prípadne nastaviť kontakty jemnými kliešťami či pinzetou a prefúknuť prípravkom KONTOX (v spreji) na zlepšenie prechodových odporov.
    Čo sa týka šumov, brumov a iných pazvukov - všetky kovové časti pospájať zo strunníkom a výstupným JACKom tak aby boli aj struny spojené s kostrou.
    Ak ťa gitara "potriasla", značí to problém v zosilňovači!!! Na to daj pozor - zdravie máš len jedno.
    Ohgnutý krk gitary možno "opraviť" zmenou pnutia výstuhy krku a čosi sa dá napraviť aj zmenou hrúbky strún. Na tieto témy na tomto fóre už bolo uverejnených viac príspevkov.
    Ako vidíš je s tým hodne práce a niečo je dobré o tom aj vedieť. Takže hodne chuti do práce.

Členom od
    Jan 2007
    Level
    36
    Sila Reputácie
    18

Re: Jolana

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) muziker Zobraz Príspevok
    Zreštaurovať či zreparovať možno prakticky všetko. Chce to len kopec času, trpezlivosti a nejaké peniažky.
    JOLANA používala štandardné súčiastky ktoré bolo možné kúpiť v každej predajni s elektro súčiastkami. Potenciometre TP 280 možno nahradiť (ak sú nefunkčné) aj novšími typmi napr. TP160 a pod. Dôležitá je el. hodnota ( v kiloohmoch resp. megaohmoch), priebeh (logaritmický, lineárny) a mech. prevedenie (upevnenie, priemer hriadelky - od toho závisí aj použitie konkrétneho ovládacieho gombíka).
    Kondenzátory použité v gitare bez problémov nahradíš fóliovými typmi (žlté valčeky typu TC 205 - TC209) dodržať musíš hodnoty v pF, alebo nF. Na napätí nezáleží - stačia aj najnižšie na 100 V. Prepínače treba premazať v mech. častiach, prípadne nastaviť kontakty jemnými kliešťami či pinzetou a prefúknuť prípravkom KONTOX (v spreji) na zlepšenie prechodových odporov.
    Čo sa týka šumov, brumov a iných pazvukov - všetky kovové časti pospájať zo strunníkom a výstupným JACKom tak aby boli aj struny spojené s kostrou.
    Ak ťa gitara "potriasla", značí to problém v zosilňovači!!! Na to daj pozor - zdravie máš len jedno.
    Ohgnutý krk gitary možno "opraviť" zmenou pnutia výstuhy krku a čosi sa dá napraviť aj zmenou hrúbky strún. Na tieto témy na tomto fóre už bolo uverejnených viac príspevkov.
    Ako vidíš je s tým hodne práce a niečo je dobré o tom aj vedieť. Takže hodne chuti do práce.

No dakujem za rozumnu odpoved k tejto teme po dlhej dobe ..
    Chcem sa opytat, ci Jolany nemaju nejake ,,ine,, snimace, ci by som tam mohol dat hocijake ,,novodobe,, single, ci by to tam sedelo (popripade ake).. predsa len Jolana je z Ceskoslovenska a tovaru zevraj vtedy nebolo az tak navyber, tak ci tam nie su nejake ,,speci,, zmontovane single.. tam su povodne nejake Alnico, aspon v tej mojej.. so singlami nemam az tak skusenosti, preto sa pytam.. Chcem ich menit (aspon 1) preto ze z gitary ide velmi slaby signal, a chcem sa spytat ci to moze byt aj ostatnymi suciastkami, ci sa oplati najprv povymienat elektroniku ostatnu a potom snimac alebo by som mal zacat snimacom.. Viem ze z tej gitary nebude nejaky dobry kusok, chcem ju ,,rekonstruovat,, len tak zo zabavy takze asi tak..
    Last edited by Ace; 19.05.2008 at 21:54.
    Rock N Roll All Night and Party Every Day

http://kiss.wgz.cz

Členom od
    Dec 2007
    Level
    100
    Sila Reputácie
    91

Ano máš pravdu, na Jolanách bývali veľmi často slabé snímače a naviac mnohé typy veľmi rýchlo šli do väzby, takže občas to viac húkalo ako hralo. Chcelo to predovšetkým "vyvariť" v parafíne, stearíne či včelom vosku, snímače zdvihnúť maximálne ku strunám, použiť kvalitnejšie struny a v mnohých prípadoch pomohlo aj vyvedenie snímača (ov) priamo na výstupný JACK, pretože elektrika bola zavše prekomplikovaná a časť signálu sa strácala v zlých prepínačoch a nevhodných kondenzátoroch. Osvedčilo sa okrem iného aj použitie len regulátora hlasitosti (potenciometer), kde sa snímač pripojí na krajné vývody poťáka pričom tienenie snímača sa pripojí na spodný koniec (vývod) a pokračuje na strunník a JACK. Signálový vodič zo snímača (farebný vodič) na horný (živý) vývod potenciometra. Signál odoberáme zo stredného vývodu rovno na špičku konektora JACK. Tak zapojiť obidva snímače zo samostatnou hlasitosťou a výsledný zvuk možno mixovať rôznym nastavením hlasitosti snímača pri krku a kobylkového. Výšky a basy dorovnať na zosilňovači. Skús sa s tým trocha pohrať a uvidíš že na tom niečo je.
    Inak nie je problém vymeniť pôvodné snímače za akékoľvek podľa vlastných požiadaviek - prípadne aj celú elektriku.

Členom od
    Jan 2007
    Level
    36
    Sila Reputácie
    18

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) muziker Zobraz Príspevok
    Ano máš pravdu, na Jolanách bývali veľmi často slabé snímače a naviac mnohé typy veľmi rýchlo šli do väzby, takže občas to viac húkalo ako hralo. Chcelo to predovšetkým "vyvariť" v parafíne, stearíne či včelom vosku, snímače zdvihnúť maximálne ku strunám, použiť kvalitnejšie struny a v mnohých prípadoch pomohlo aj vyvedenie snímača (ov) priamo na výstupný JACK, pretože elektrika bola zavše prekomplikovaná a časť signálu sa strácala v zlých prepínačoch a nevhodných kondenzátoroch. Osvedčilo sa okrem iného aj použitie len regulátora hlasitosti (potenciometer), kde sa snímač pripojí na krajné vývody poťáka pričom tienenie snímača sa pripojí na spodný koniec (vývod) a pokračuje na strunník a JACK. Signálový vodič zo snímača (farebný vodič) na horný (živý) vývod potenciometra. Signál odoberáme zo stredného vývodu rovno na špičku konektora JACK. Tak zapojiť obidva snímače zo samostatnou hlasitosťou a výsledný zvuk možno mixovať rôznym nastavením hlasitosti snímača pri krku a kobylkového. Výšky a basy dorovnať na zosilňovači. Skús sa s tým trocha pohrať a uvidíš že na tom niečo je.
    Inak nie je problém vymeniť pôvodné snímače za akékoľvek podľa vlastných požiadaviek - prípadne aj celú elektriku.
    No s tou vazbou som co to zazil, nenormalne to piskalo.. Tu elektroniku by som radsej vymenil komplet celu aj s potenciometrami, striekal som ich volakedy Kontoxom, ale praskat zacali znova, takze asi bude lepsie vymenit.. Ked budem menit snimac, zapojenie elektroniky moze ostat rovnake ako pred tym? Ci neni upravena na tie slabe alnico alebo tak.. Neviem ci na Jolanu alebo takto na gitary treba urcity typ potenciometrov, alebo staci zajst do obchodu so suciastkami a kupit podobny s rovnakou hodnotou..?? ci elektroniku v gitare treba volako ,,tienit,, a tak, pouzivat tieneny kabel..?? pomohla by nejaka schema zapojenia v Jolane co som presvedceny ze nikto nema ale tak ak by nahodou.. Lebo mam tam dorobeny este jeden snimac, co nejaky dobrak zletoval a zabil ho do stredu, tak zapojenia su tam nejake neprehladne..
    Last edited by Ace; 20.05.2008 at 19:16.

Členom od
    Dec 2007
    Level
    100
    Sila Reputácie
    91

Samozrejme elektroniku treba urobiť podľa všeobecne známych pravidiel. Inšpirovať sa môžeš ktorýmkoľvek zo základných typov (FENDER, GIBSON) podľa toho aký štýl rocku mieniš hrať. Vyber si teda či to budú single coil (SC) snímače - zvuk zhruba ako Stratocaster resp. Telecaster, alebo humbucker (HB) snímače - zvuk zhruba ako Les Paul.
    Ten prvý prípad má jasnejší zvonivejší zvuk ale trocha vrčí a vhodný je na čistý zvuk gitary, príp. až po jemne skreslený.
    Druhý prípad je viac stredový zvuk ktorý je vhodnejší na viac skreslené zvuky až po brutálne ako pre metal.
    Podľa toho volíš aj potenciometre - 250 kiloohm pre SC a 500 kiloohm pre HB. Na riadenie hlasitosti zásadne s logaritmickým priebehom (značí sa G). Ak doplníš elektriku o tzv. tónovú clonu (zafarbenie zvuku, čiže zdôraznenie výšok /hĺbok), tam použiješ presne takú istú hodnotu potenciometrov ako pri hlasitosti pre jednotlivé typy snímačov, ale s lineárnym priebehom (značí sa N).
    Snímače môžeš použiť takých značiek aké dostaneš kúpiť (napr. FENDER, GIBSON, SEYMOUR DUNCAN, RM Pickups, SCHALLER, Kent Armstrong, EMG, ale aj všetky ázijské repliky slávnych modelov, ktoré majú silný výstup a v podstate sa zvukovo približujú originálom aj keď mnohokrát len vzdialene ale hrajú prakticky dobre a sú lacné. Originály začínajú niekde na 3500.- SK za kus a kópie sú asi za 1/5 ich ceny. Lacno sa predávajú v inzerátoch s druhej ruky. Musíš si urobiť prieskum trhu a inzerátov napr. na Internete. Potom sa rozhodni podľa toho koľko myslíš že sa ti oplatí do toho vraziť.

Členom od
    Dec 2007
    Level
    100
    Sila Reputácie
    91

Aby som nezabudol, ešte ku tieneniu. Elektriku v gitare je každopádne dobre celú tieniť. Stačí na to obyťajný alobal príp. rôzne samolepiace kovové AL či Cu pásky. Toto tienenie doplň aj na umelohmotný kryt zvnútra kktorý kryje elektroniku. Tienenie spoj vodičom s "kostrou" gitary do jedného bodu (strunník, kovové časti snímačov, potenciometre a pod). Kábliky od snímačov a od JACKu by mali byť každopádne tienené.
    Tienenie ti zabráni zvýšeniu brumu vo zvuku po priblížení sa rukou (telom) a zvuk bude každopádne čistejší. Ukostrené struny gitary pri správnom napojení zosilňovača na el. rozvodnú sieť (ochranný vodič zapojený na kostru) ťa naviac ochráni pred úrazom el. prúdom.

Členom od
    Jan 2007
    Level
    36
    Sila Reputácie
    18

Keby som to spravil tak ze elektroniku zapojim original Jolanovsku, zamenenu za novsie suciastky s rovnakymi hodnotami a vymenim len snimac, ,,slo,, by to? Nemusim elektroniku prisposobovat konkretnemu typu snimaca? Pretoze mozno by to bolo jednoduchsie, je tam este prepinac pre jednotlive kombinacie snimacov a toto vsetko, na to by som uz asi naozaj potreboval schemu.. Este taka ,,blbsia,, otazka, kde by som zohnal tie samolepiace kovove pasky? s tymto som este nerobil tak netusim.. ale myslim ze to bude klasicky elektrotechnicky obchod.. ?? Tónová clona mi nejako nefunguje, to bude asi nejako treba spojazdnit, mozno ani nie je zapojena.. myslim ze v scheme by bola zapojena pred potenciometrom na ovladanie hlasitosti...? Noo to este pozhanam schemy a tak.. A s tymi snimacmi, no tak nechcem tam davat nejake spickove aj ked by nebolo odveci zohnat nejaky z ,,vyssej triedy,, za lacnejsi peniaz z druhej ruky, pretoze do Jolany uz nechcem tolko vrazat ale zas neviem ako je to so snimacmi, ci po dlhsom ,,pouzivani,, stracaju na kvalite ako vacsina veci, aj ked na snimace mi to az tak nesedi ale tak predsa je tam material, kt. sa moze opotrebovat.. tak neviem radsej nejake lacnejsie a menej ,,kvalitne,, priamo z obchodu..
    Last edited by Ace; 20.05.2008 at 21:38.

Členom od
    Apr 2006
    Level
    78
    Sila Reputácie
    25

ja by som ju radsej predal a kupil si nejaku lacnejsiu "backup" gitaru.. lebo ako Humi na zaciatku pisal, je to robota ktora (niekedy) trva pekne dlho.. a výsledok nemusi byt taky aky chces

Členom od
    Jan 2007
    Level
    36
    Sila Reputácie
    18

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Matomeister Zobraz Príspevok
    ja by som ju radsej predal a kupil si nejaku lacnejsiu "backup" gitaru.. lebo ako Humi na zaciatku pisal, je to robota ktora (niekedy) trva pekne dlho.. a výsledok nemusi byt taky aky chces
    no hej, tiez pravda ale nerobim to preto aby som z nej vytvoril nejaky skvely kusok alebo co.. proste sa chcem pohrat s elektronikou atd.. a uvidim ci sa mi ju ako-tak podari ,,ozivit, ... ak nie nic sa nedeje .. a kolko to bude trvat mi je jedno, nesuri to, mam na com hrat

Členom od
    Dec 2007
    Level
    100
    Sila Reputácie
    91

Hovorí sa koľko ľudí, toľko chutí. Každý máme právo mať na vec svoj názor a nikto nemá právo nám ho vziať.
    Záleží len na tebe samom ako sa rozhodneš. Ak chceš hrať na dobrom nástroji, kúp si poriadny nástroj a hraj.
    Ak ťa baví "majstrovanie" bez ohľadu koľko času s tým stráviš a naviac "pustíš" aj nejakú tú korunku za nové súčiastky, tak opravuj, renovuj ak ti to spôsobí radosť.
    Konkrétne nepoznám stav tvojej gitary ani rozsah "ľudovej tvorivosti" tvojich predchodcov, preto môžem posudzovať len všeobecne. Neboj sa vyskúšať len vymeniť snímače. Ak bude problém, tak sa nič nedeje, skúsiš vymeniť potenciometre atď, až kým nebudeš spokojný. V najhoršom prípade to prerobíš celé aj keď na etapy. Schémy nie sú problém. Pošlem ti nejaké ak budeš potrebovať, ale na tvoju mailovú adresu. Tu by sme nemali zaplniť toto fórum schémami. Určite by sa to nehodilo.

+ Odpoveď do témy

Informácie o téme

Users Browsing this Thread

Momentálne si tému prezerajú 1 užívatelia. (0 členovia a 1 hostia)

Pravidlá prispievania

• Nemôžeš pridávať nové témy
  • Nemôžeš pridávať odpovede
  • Nemôžeš pridávať prílohy
  • Nemôžeš upravovať svoje príspevky