3 z 3 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný
Re: Improvizacia
Vzťah medzi akordom a stupnicou je veľmi jednoduchý. Akord je podmnožina stupnice. Stupnica má 7 tónov a z týchto siedmych tónov vytváraš troj, štvor, päťtónové súzvuky - akordy.
Akordy sa skladajú z tercií - t.j. keď vezmeš 1., 3. a 5. tón stupnice, dostaneš akord na prvom stupni. Keď vezmeš 2., 4. a 6. tón, dostaneš akord na druhom stupni atď. V populárnej hudbe máš väčšinou celé sledy akordov vystavané z tónov jednej stupnice. Keď si vezmeš typický spoj trebárs C maj7 - D m7 - Am7 - G7 a rozpíšeš si tóny týchto akordov, zistíš, že všetky sú vystavané z materiálu C - D - E - F - G - A - H - (c) - do týchto akordov hráš teda C prirodzenú durovú. V jazze sa ale málokedy stretneš len s akordmi jednej stupnice, to je fakt. Takže.
Na úvod by som sa naučil prirodzenú durovú stupnicu, jej obraty, prirodzenú molovú, harmonickú molovú a melodickú molovú stupnicu. Potom by som tieto stupnice harmonizoval (spôsobom, ktorý som Ti vyššie opísal, terciami). Tým sa naučíš, ktoré akordy sú príznačné pre ktorú stupnicu (tóninu). Keď potom uvidíš nejaký sled akordov, budeš si ich už vedieť zaradiť. Princíp ale ostáva taký, že:
Akord je podmnožina stupnice. Na daný akord, resp. sled akordov môžeš hrať takú stupnicu, ktorá obsahuje tóny akordu, resp. akordického sledu.
Báj d wej: Skladba, ktorú si sem šmacol, sa odohráva v harmonickej molovej, takže najjednoduchšie bude hrať tam túto stupnicu.
Last edited by Bachez; 05.05.2012 at 08:20.
video killed the rock´n´roll...
Jedna gitara, druhá gitara, jedno kombo. Všetko ostatné som predal a peniaze prepil.
2 z 2 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný
Re: Improvizacia
otazka bola ze co mas hrat... do toho minor swing. V Prvom rade si musis uvedomit aka je forma a aka harmonia. Jeden 'chorus' ma 16 taktov.
A- A- D- D-
E7 E7 A- A-
D- D- A- A-
E7 E7 A- E7
basa hra okrem toho F7 v 13 takte ale gitarista to nehra.
Takze ked sa na to pozres tak je to uplne jednoduche. Tonika, Subdominanta, Domintna. V podstate je to v A mol takze veta ze A mol stupnica(ked niekto chce harmonicka) vzdy ladi je sice pravda ale odvadza ta od spravneho vyberu tonov. Mas tony akordicke, potom tenzie(to si vyssie nadstavby tercii(9,11,13)) a medzi tensiami su este tzv avoid notes.
Akordicke tony zneju dobre. Tensie zneju jazzy, tiez dobre. A avoid notes su tie ktore preste nezneju vobec dobre
To sa stale len pohybujeme v ramci toniny(ziadna chromatika)
Pre prvy akord si mozes vybrat aky zvuk chces(natural minor,harmonic minor,melodic minor). Povedzme ze chceme harmonic minor.
tak mame akordy
A- maj7 (A,C,E,Gis)
D- 7 (D,F,A,C)
E7 (E,Gis,H,D)
skus si prehrat apregia, hraj prislusne arpeggio na prislusny akord. Potom skus rozne tony cez rozne akordy. Zistis ze F cez Ami znie zle. Ton A znie s E7 zle. Ale napr ton F znie s E7 super je to pekna tenzia(b9). Takze teraz vidis ake je dolezite vyberat spravne tony cez spravny akord. Najlepsie sa v tom zlepis ked skusis mysliet na kazdy akord extra. Takze cez Ami hram A harm. Cez D- hram D dorsku. A cez E7 (HM5,spanian,major frygian,mixo(b13,b9)) To su rozne nazvy pre tu istu stupnicu. Najrzozumitelnejsi je pre man HM5(Harmonic Minor 5) co znamena 5 mod harmonickej molovej. Co je v podstate A harmonicka od tonu E ale zrazu su uplne ine tony akordicke takze premyslas inak.
ale vsetka tato nuklerna matematika je sice krasne. Ale v podstate jedine co je dolezite su melodie ktore hras. Musis ceknut ludi ktori takuto hudbu hraju, ceknut melodicky material co hraju, pozret preco to hraju a preco to znie tak ako znie. A potom sa len pozres aha tak tu cavo hra taku FRAZU. A ked je fraza cool naucis sa ju. Ale to to vobec neznamena ze to musi byt nejaka ultra moderna stupnica. takze si sa sadni, cekni dakeho cava co sa ti paci, nauc sa jeho solo a potom sa pokus prist na to co to hral. Uvidis ze je to casto krat aj teoreticky 'nespravne' ale znie to proste cool