+ Odpoveď do témy
Stránka 1 z 3 1 2 3 PoslednáPosledná
Zobraz výsledky 1 po 10 z 21

Téma: Pomoc ohľadne spevu a hlasu...

Členom od
    Nov 2009
    Level
    11
    Sila Reputácie
    0

Question Pomoc ohľadne spevu a hlasu...

Ahojte, má 14 rokov a strašne ma baví spievať.
    Problém je v tom že keď si svôj spev nahrám na a potom pustím neznie to nejak celkom dobre. Otec (hudobník) mi hovorí ževraj mám silný hlas ale musím ešte vela cvičiť. Celý deň si spievam nahlas, mama má už nervy že nezavriem ústa, no stále to nie je ono. Mám strašne detský hlas na môj vek a keď trochu pritlačím nech to nevyzerá akoby som mala 5 zase nevytiahnem výšky.
    Myslíte, že cvičením sa mi hlas zlepší? A že sa mi o pár rokov aj celkovo hlas trochu "znormalizuje" nech nezniem ako 5 ročná?

Členom od
    Jul 2008
    Level
    36
    Sila Reputácie
    21

Re: Prosím pomôžte mi! Je to pre mna doležité!

vies si predstavit, ked telefonujes s nejakym kamaratom/kou a ty pocujes ako ma trosku zmeneny hlas, nie? - mam taky pocit, ze to je aj pri mikrofonoch nahravani, ked som sa ja par krat nahral(nespieval som...), tak mi byvaly spoluziak povedal, ci nechcem ist do tv dabovat male deti
    Cort X-11
    Nashville NW-20CSB
    Fender Frontman 65R
    Marshall MG15
    Johnson Distortion DEQ2
    Dowina GT-007
    ...som zistil, že tu nič zmysluplne nepíšem...

Členom od
    Oct 2009
    Level
    39
    Sila Reputácie
    18

3 z 3 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

Ano cvicenim sa ti hlas zlepsi, ale so spravnou technikou. A nestaci len spievat, treba robit cvicenia a pracovat na technike. Skus toto:

Ak otec vravi, ze mas silny hlas, zrejme budes alt. Ale ty vravis, ze znejes ako 5 rocna, tak teraz neviem. Najprv si zisti svoj rozsah. TO spravis tak, ze prides ku klaviru (alebo inemu nastroju) a chod od najnizsieho tonu, aky vies POHODLNE (bez toho, aby si tlacila) PLNYM HLASOM zaspievat. Najnizsi ton je pre urcenie rozsahu a zaradenia najdolezitejsi, ale zisti si aj ten najvyssi. Nezabudni, bez tlacenia, NESMIES tlacit. Dobre, ked to mas, tak si urcime zaciatocny ton, od kt budes zacinat cvicenie. Cize ak si alt, tak tvoj rozsah bude asi e/f - a'/h'...ak si sopran tak c' - e''...je to individualne, mozno si nieco medzi tym. Zacni na takom tone, ktory je niekde medzi stredom tvojho rozsahu a tvojim najvyssim tonom. Urcite nie najvyssi, druhy alebo treti najvyssi...nie, trochu nizsie.

Dolezite je aj dychanie. O tom sa da napisat kniha, ved ich aj niekolko je, ale dolezite je vediet to, ze treba dychat za pomoci aj branice, aj hrudnika.
    1, Skus si lahnut a polozit na brucho knihu. Teraz sa nadychni tak, ze bruchom ju vytlacis hore. Ok, to znamena pouzit branicu, hovori sa tomu dychat branicou (aj ked dychas plucami samozrejme, ale tym, ze branicu posunies dolu, dostanes do pluc viac vzduchu). Nabuduce v stoji a bez knihy, samozrejme.
    2, Ked sa ti to podari skombinovat tak, ze roztiahnes aj hrudnik (ako ked dychas normalne), ale aj posunies branicu nadol, tak ziskas este viac vzduchu.
    3, Ked uz spievas, tak si skus predstavovat, ze sa nadychujes, nie vydychujes. To ti pomoze nevypustat vzduch prilis rychlo (to nechces predsa...idealne, spravny spev je taky, ze ak si prilozis k ustam zapalenu sviecku, tak sa plamen nesmie pohnut...ale neskusaj to radsej)
    4, Este ti moze pomoct, ak zapojis brusne svaly. Ale pozor! Nesmies ich napnut tak, ako ked ta do brucha niekto udrie, teda nie dnu. Vlastne stah, ktory chces, je presne ten, ktory robis, ked tlacis na zachode. Uplne vazne a divila by si sa, ako to pomoze.
    Bolo by dobre si o dychani precitat knihu, lebo je to urcite najdolezitejsie pri spievani. A je to prave spravne dychanie, ktore ti umozni zniet mohutne a dospelo, takze sa mu venuj. Jedna vyborna kniha je tu, ale je po anglicky. Je tam vela cviceni a je celkom podrobna.

A teraz k tomu hlavnemu. Budes tu pouzivat plny hlas, teda tak nahlas, ako to ide, ale bez kricania, ok? Zacni o oktavu nizsie, ako je ten tvoj zaciatocny ton, ktory si si urcila (vid vyssie). Pomaly spievaj glissando hore, az na tvoj zaciatony ton. Spievaj slabiku jééé alebo lááá. Teda napr. nacnes na f a stupaj hore az na f'. Drz ten ton tak dlho, ako vies. Ok teraz zacni o polton vyssie...a zas polton a zas...blabla...az dojdes po tom, ktory uz nezaspievas. Bud budes chciet tlacit, alebo sa ti proste hlas zlomi. Tam sa zastav, vyssie uz nechod. Teraz sa vrat na ten ton, ktory je o oktavu nizsie ako tvoj zaciatocny ton (teda napr. to f). Teraz budes postupovat smerom dole, vzdy o polton. Pamataj si, ze kvalita tvojich vysok zavisi na kvalite tvojich hlbok. Jediny rozdiel je, ze s vyskami sa robia pokroky podstatne rychlejsie.

A tiez spievaj, proste piesne. Tak si zas trenujes vydrz.

A na zaver, par spevackych majstrov, ktorych musis poznat:
    Patti LaBelle: [ame]http://www.youtube.com/watch?v=yC3Aj6S-uNY[/ame]
    Aretha Franklin: [ame]http://www.youtube.com/watch?v=STKkWj2WpWM[/ame]
    Minnie Riperton: [ame]http://www.youtube.com/watch?v=kE0pwJ5PMDg[/ame]
    Michael Bolton: [ame]http://www.youtube.com/watch?v=16wsB3g3RzQ[/ame]
    Steve Perry: [ame]http://www.youtube.com/watch?v=VlFVc7qDUog[/ame]
    Geoff Tate: [ame]http://www.youtube.com/watch?v=-eus0q7JNrs[/ame]
    OK staci. Su ich desiatky az stovky, bohuzial, z blbosti ako MTV, VIVA, radia a superstar sa o mnohych nedozvies.
    Last edited by Slayertplsko; 10.11.2009 at 14:54.

Členom od
    Aug 2006
    Level
    91
    Sila Reputácie
    44

Čo sa týka toho zmeneného hlasu, tak to, ako sa počujete na nahrávkach, to nie je nejaký váš čudný skreslený hlas ale váš skutočný. Je to trošku absurdné, ale zdravý človek nemá šancu prírodne počuť svoj vlastný hlas. Totižto počas spievania a rozprávania vznikajú vibrácie, ktoré prenikajú až ku ušným bubienkom a zvuk je teda skreslený Teda dalo by sa povedať, že z tohoto dôvodu každý človek počuje svoj hlas hrubšie ako je naozaj
    Bunnyyyyy!

Členom od
    Nov 2007
    Level
    57
    Sila Reputácie
    28

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Radkio Zobraz Príspevok
    Čo sa týka toho zmeneného hlasu, tak to, ako sa počujete na nahrávkach, to nie je nejaký váš čudný skreslený hlas ale váš skutočný. Je to trošku absurdné, ale zdravý človek nemá šancu prírodne počuť svoj vlastný hlas. Totižto počas spievania a rozprávania vznikajú vibrácie, ktoré prenikajú až ku ušným bubienkom a zvuk je teda skreslený Teda dalo by sa povedať, že z tohoto dôvodu každý človek počuje svoj hlas hrubšie ako je naozaj
    Dovodom je ze svoj hlas clovek pocuje z vnutra cize svoj hlas nepocujete tak ze od ust idu zvukove do ucha ale ucho vnima hlas z vnutra z dutin ktore maju na svedomi jeho zosilnovanie aprodukciu vyslednej farby ale tak isto tam vznika efekt uzavreteho priestoru so charakteristickymi zvukovimi vlastnostami tkaniva skus si zatvorit usta pritlacit jazyk o podnebie a hmmmkat to je ten zvuk ktory ty pocujes ale von z ust uz nejde.. ked to z vas vylezie tak tento efekt je prec preto po nahravke sa cudujeme co to na nas ziape...

Fender Stratocaster Classic 70's Natural (mexicka fesanda)
    http://www.fender.com/products//sear...tno=0137000321
    Cort Earh 100 Natural
    BOSS ME-50
    BOSS RC-2 (20tku uz asi neuvidim)
    Marshall MG 15CD (ano ano 15w tranzitak ale lubim ho )

Členom od
    Dec 2007
    Level
    100
    Sila Reputácie
    90

Exclamation Re: Prosím pomôžte mi! Je to pre mna doležité!

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) bashcupcake Zobraz Príspevok
    Ahojte, má 14 rokov a strašne ma baví spievať.
    Problém je v tom že keď si svôj spev nahrám na a potom pustím neznie to nejak celkom dobre. Otec (hudobník) mi hovorí ževraj mám silný hlas ale musím ešte vela cvičiť. Celý deň si spievam nahlas, mama má už nervy že nezavriem ústa, no stále to nie je ono. Mám strašne detský hlas na môj vek a keď trochu pritlačím nech to nevyzerá akoby som mala 5 zase nevytiahnem výšky.
    Myslíte, že cvičením sa mi hlas zlepší? A že sa mi o pár rokov aj celkovo hlas trochu "znormalizuje" nech nezniem ako 5 ročná?
    Kdesi na nete som čítal niečo v tomto duchu:

Možno povedať v princípe o hlase asi toto. Každému ak sa na to opýta poviem, že farbu hlasu zmeniť podľa svojich predstáv alebo ak chceš podľa ľubovôle - nemôže. Čo ale môže, je učiť sa pracovať s tým, čo má k dispozícii a to tak, aby jeho hlas znel pri rôznych príležitostiach podľa možností aj inak.

Treba však povedať, že ak by niekto chcel zmeniť farbu hlasu, musel by si vymeniť hlasivky a celý rezonančný systém.

To znamená, že ak chceš niekoho napodobňovať (myslím samozrejme v speve), môžeš tak činiť iba s tým čo máš (v hrdle) dané. Keďže si ešte vo vývoji, určite sa ešte mnohé časom zmení. Treba však hodne trpezlivosti vyčkať si na to. Bohužiaľ budeš musieť na to prísť aj sama.

V jednom ľudovom prísloví sa hovorí: Treba vyčkať času ako hus klasu - a je v tom kus pravdy.
    Last edited by muziker; 11.11.2009 at 12:24.

Členom od
    Dec 2007
    Level
    100
    Sila Reputácie
    90

Poznámka nakoniec:
    Čo môžeš robiť, je pohrať sa s tým - s posadením hlasu, s rezonanciou, formantom, dychom,....a podobne.

Členom od
    Nov 2007
    Level
    57
    Sila Reputácie
    28

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) muziker Zobraz Príspevok
    Poznámka nakoniec:
    Čo môžeš robiť, je pohrať sa s tým - s posadením hlasu, s rezonanciou, formantom, dychom,....a podobne.
    este v skratke treba povedat ze vacsina resp takmer vsetky profesionalne nahravky su este dotvarane upravou frequneci resp ich potlacanim alebo zvyrazninim cez EQ (ekvalizer) cize tam sa daju upravovat napriklad to ze ak ma neprirodzene vysky daju sa potlacit.. problem je ze tak 70% spevakov ked spieva svoje veci na sucho zneju uplne inac ako na profesionalnej nahravke v studiu...

urcite nezmenis to farbu alebo cely hlas od zakladu ako povedal muziker. ale trenuj a spievaj a snaz sa zlepsovat ak sa dostanes k nahravaniu alebo vystupeniam tak sa vzdy na kupit krabocka ktore mierne nedostatky dokaze minimalizovat....

Fender Stratocaster Classic 70's Natural (mexicka fesanda)
    http://www.fender.com/products//sear...tno=0137000321
    Cort Earh 100 Natural
    BOSS ME-50
    BOSS RC-2 (20tku uz asi neuvidim)
    Marshall MG 15CD (ano ano 15w tranzitak ale lubim ho )

Členom od
    Dec 2007
    Level
    100
    Sila Reputácie
    90

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) quark321 Zobraz Príspevok
    este v skratke treba povedat ze vacsina resp takmer vsetky profesionalne nahravky su este dotvarane upravou frequneci resp ich potlacanim alebo zvyrazninim cez EQ (ekvalizer) cize tam sa daju upravovat napriklad to ze ak ma neprirodzene vysky daju sa potlacit.. problem je ze tak 70% spevakov ked spieva svoje veci na sucho zneju uplne inac ako na profesionalnej nahravke v studiu...

urcite nezmenis to farbu alebo cely hlas od zakladu ako povedal muziker. ale trenuj a spievaj a snaz sa zlepsovat ak sa dostanes k nahravaniu alebo vystupeniam tak sa vzdy na kupit krabocka ktore mierne nedostatky dokaze minimalizovat....
    No nič v zlom, ale aj keď niečo vravíš, nebude to celkom tak. EQ totiž len potlačí alebo zdôrazní určité frekvencie akustickéího spektra. To však v spomenutom prípade "hlasu päťročného decka" určite vôbec nepomôže. Na to ešte žiadnu krabičku nevymysleli. Avšak je efekt OKTAVER, ktorý pridá (podľa nastavenia) napr. o jednu oktávu nižší tón ku základnému tónu. To by však nebol prirodzený zvuk. Na trhu sú aj "krabičky" typu DIGITECH VOCALIST rôzneho prevedenia, ktoré dokážu vytvoriť z jednohlasého spevu viachlasy - napr. trojhlasy. Ani toto však nevyrieši problém ktorý tu bol prezentovaný na počiatku.
    Ostáva len jedno - počkať si kým sa z dieťaťa nestane "dospelák".

Členom od
    Apr 2006
    Level
    83
    Sila Reputácie
    65

1 z 1 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

Ja mám názor, že každý zdravý človek má úžasnú farbu hlasu a dokáže zaspievať minimálne 3 oktávy. Je len na jednotlivcovi, aby sa naučil používať hlasivky, aby z nich ten krásny zvuk dostal a rozvinul svoju farbu hlasu naplno. Potom z neho bude profík.

+ Odpoveď do témy

Informácie o téme

Users Browsing this Thread

Momentálne si tému prezerajú 1 užívatelia. (0 členovia a 1 hostia)

Pravidlá prispievania

• Nemôžeš pridávať nové témy
  • Nemôžeš pridávať odpovede
  • Nemôžeš pridávať prílohy
  • Nemôžeš upravovať svoje príspevky