+ Odpoveď do témy
Stránka 1 z 2 1 2 PoslednáPosledná
Zobraz výsledky 1 po 10 z 13

Téma: Šum pri nahrávaní

  1. #1
    Členom od
    Jan 2008
    Bydlisko
    Brezno
    Príspevky
    157
    Points
    2,557
    Level
    30
    Sila Reputácie
    18


    Šum pri nahrávaní

    Zdar, skúšam doma nejako rozbehať nahrávanie... Zatiaľ najväčším problém, na aký som narazil, je šum (či čo sú to za zvuky).

    Moje zapojenie je basa -> kábel -> redukcia -> zvukovka (line-in).
    Zvukovku mám Realtek '97, používam ASIO4all.

    Nahrávať som skúšal v Cubase aj v Audacity, skúšal som iný kábel, skúsil som dať pred line-in pedál len na bypas, skúsil som zväčšiť buffer na asio... šumí furt. Viem, že v takýchto (zlých) domácich podmienkach sa ten šum úplne odstrániť nedá, ale toto je proste moc... Mám proste slabú výbavičku alebo sa s tým dá predsa dačo robiť? Prikladám zvukovú ukážku - nahrávané v Audacity... V Cubase mi pripadá ten šum ešte väčší a počuť ho aj keď sa hrá, tu ani nie (respektíve nepočuť tie divné hlasné zvuky)...

    Takže mócne prosím o radu, čo zmôžem?

    P.S: Ak je to vysielanie mimozemšťanov, ako to dekódujem?
    Attached Files
    Last edited by Raky; 29.11.2009 at 21:36.

  2. #2
    Členom od
    Feb 2009
    Príspevky
    1,801
    Points
    13,838
    Level
    76
    Sila Reputácie
    42


    Re: Šum pri nahrávaní

    urite si myslim ze to vyriesis tym ze pojdes cez mikrofon a nie cez basu v line-in..ale to je snad krajne riesenie..pockaj si na lepsiu radu
    without music, life would be a mistake. Friedrich Nietzsche

  3. #3
    Členom od
    Jul 2007
    Bydlisko
    48°8'15.59"N 17°6'35.61"E
    Príspevky
    870
    Points
    12,967
    Level
    74
    Sila Reputácie
    29


    1 z 1 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

    Re: Šum pri nahrávaní

    audacity ma funkciu odstranenie sumu. oznac si nejaky kusok kde je iba samotny sum, napriklad hned na zaciatku stopy kym zacnes hrat. potom chod na efekty-utility-odstrannie sumu-odstaranenie sumu- ziskat profil sumu. potom oznac celu stopu a zas ten isty postup ako predtym ale s tym ze uz nedas ziskat profil sumu ale tusim odrstranit sum sa to myslim vola
    ...ked raz vyrastiem tak si kupim nejaku peknu lubovku a ked nahodou vyrastiem este viac a nebudem vediet co od dobroty tak si kupim dobro

    "Nikdo není opravdu dobře oblečen, nenosí-li úsměv." P.B. Shelley
    Lekvár je produkt šialenej myšlienky neurobiť zo všetkých sliviek slivovicu....
    Stará cigánska múdrosť: Učme sa hudbe, lebo lepšie je mať na brade jeden mozoľ od huslí, ako na rukách desať od roboty

  4. #4
    Členom od
    Nov 2007
    Príspevky
    568
    Points
    7,508
    Level
    57
    Sila Reputácie
    28


    1 z 1 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

    Re: Šum pri nahrávaní

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) kubb0 Zobraz Príspevok
    audacity ma funkciu odstranenie sumu. oznac si nejaky kusok kde je iba samotny sum, napriklad hned na zaciatku stopy kym zacnes hrat. potom chod na efekty-utility-odstrannie sumu-odstaranenie sumu- ziskat profil sumu. potom oznac celu stopu a zas ten isty postup ako predtym ale s tym ze uz nedas ziskat profil sumu ale tusim odrstranit sum sa to myslim vola


    on asi mysli ten vtaci spev na pozadi to ze mu to sumi aj ked hra je nieco ine

    Co sa tyka aparatury tak problem v gitare ani v inych komponentoch nevidim az kym to nedorazi do zvukovky

    Povedzme si co je on-board zvykovka Realtek je to jednoduchy cip ktory v podstate na spracovavanie vzvuku stale vyuziva CPU processora. co je vsak horsie prevodniky ako aj zvykovy signal je spracuvany na spojoch maticnej dosky a su pri nom vyuzivane suciastky na maticnejk dosky. Tam nie su kondenzatory a kapacitatory urcene pre "hudbu" kdeze pocitacu staci "stabilny vykon" sum ci vznika to nikoho netrapi. Tak isto aj tienenie je je na vysokej urovni kdeze zvukovy signal pebah kade tade po maticnej dosky okolo cpu pamati south a north bridgu okolo radicov diskov a podobne nie je vynimka pri lacnejsiuch dostak ze v reprakoch "pocut" pracu pevneho disku...

    Ak si chces zahrat seriozne odporucam kupit zvukovu kartu m-audio alebo uz mnou recenzovany X-FI radu soundblaster (mozes kupit aj nizsiu radu len si over ze to uz ma podporu ASIO 2.0) a nebudes verit vlastnym usiam....

    ake su vyhody takejto drahsej zvukovky?

    Zvuk sa spracovava na 99% iba na karte bez ucasti processoru resp karta dostava iba prikazy pricom si samotny signal ponechava len u seba. tieto karty maju elektronicke suciastky "music"-friendly a o tom hovori aj udaj o celkov odstupe signalu od sumu daneho zariadenia niekde nad urovnou 109 DB

    ludksy sepot je 16DB stihacka je 130 DB cize odstup 109 DB takze sum je pocut ako ked vam niekto sepka ked vam nad hlavou leti stihac....

    Okrem toho tieto zvukove karty dosahuju vybornych hodnot oneskorania pretoze maju vlastny cip o vysokom vykone len pre seba.

    To co tam pocut je ista forma spatnej vazby co si PC robi "samo sebe"....
    Na ten sum uz ked hras tak by tiez mala pomoct karta vyssej triedy alebo NS gate....
    _________________

    Fender Stratocaster Classic 70's Natural (mexicka fesanda)
    http://www.fender.com/products//sear...tno=0137000321
    Cort Earh 100 Natural
    BOSS ME-50
    BOSS RC-2 (20tku uz asi neuvidim)
    Marshall MG 15CD (ano ano 15w tranzitak ale lubim ho )

  5. #5
    Členom od
    Jan 2008
    Bydlisko
    Brezno
    Príspevky
    157
    Points
    2,557
    Level
    30
    Sila Reputácie
    18


    Re: Šum pri nahrávaní

    kubb0: Diki, pre moje potreby bude myslím to odstránenie šumu v Audacity stačiť... Bol som prekvapený, že si to celkom dobre poradilo aj dodatočne s nahrávkou z Cubase s viacerými stopami...

    quark321: Vďaka za vysvetlenie Zase som o dačo múdrejší.

  6. #6
    Členom od
    Sep 2006
    Bydlisko
    Doma...
    Príspevky
    827
    Points
    16,002
    Level
    81
    Sila Reputácie
    24


    Re: Šum pri nahrávaní

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Raky Zobraz Príspevok
    Zdar, skúšam doma nejako rozbehať nahrávanie... Zatiaľ najväčším problém, na aký som narazil, je šum (či čo sú to za zvuky).

    Moje zapojenie je basa -> kábel -> redukcia -> zvukovka (line-in).
    Zvukovku mám Realtek '97, používam ASIO4all.

    Nahrávať som skúšal v Cubase aj v Audacity, skúšal som iný kábel, skúsil som dať pred line-in pedál len na bypas, skúsil som zväčšiť buffer na asio... šumí furt. Viem, že v takýchto (zlých) domácich podmienkach sa ten šum úplne odstrániť nedá, ale toto je proste moc... Mám proste slabú výbavičku alebo sa s tým dá predsa dačo robiť? Prikladám zvukovú ukážku - nahrávané v Audacity... V Cubase mi pripadá ten šum ešte väčší a počuť ho aj keď sa hrá, tu ani nie (respektíve nepočuť tie divné hlasné zvuky)...

    Takže mócne prosím o radu, čo zmôžem?

    P.S: Ak je to vysielanie mimozemšťanov, ako to dekódujem?
    Skus tichsie dychat Ale teraz ozaj... Ja mam tiez v kompe Realtek97 a mal som ten isty problem. Spravil som toto: Tam dole, v pravom rohu, som klikol na Realtekaťácku ikonku, nasiel som tam jednu taku polozku, ktorej sa nadava MicBoost. Vypol som to a bolo to ok. Znamena to ale, ze by si musel prehodit jack z line in do mikraku, alebo nahravat cez mikrofon, prilozenym ku kombu.

  7. #7
    Členom od
    Jan 2008
    Bydlisko
    Brezno
    Príspevky
    157
    Points
    2,557
    Level
    30
    Sila Reputácie
    18


    Re: Šum pri nahrávaní

    No MicBoost mám vo windovsáckom nastavení vypnutý a v realtekáckom to nikde nevidím...
    A taký mikrofón, čo by zvládol basu z pred komba nemám. Tam "normálny" nestačí.

  8. #8
    Členom od
    Sep 2006
    Bydlisko
    Doma...
    Príspevky
    827
    Points
    16,002
    Level
    81
    Sila Reputácie
    24


    Re: Šum pri nahrávaní

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Raky Zobraz Príspevok
    No MicBoost mám vo windovsáckom nastavení vypnutý a v realtekáckom to nikde nevidím...
    A taký mikrofón, čo by zvládol basu z pred komba nemám. Tam "normálny" nestačí.
    Moja chyba... Mal som na mysli toto:
    Attached Images

  9. #9
    Členom od
    Jan 2008
    Bydlisko
    Brezno
    Príspevky
    157
    Points
    2,557
    Level
    30
    Sila Reputácie
    18


    Re: Šum pri nahrávaní

    No, ja som to mal vypnuté. Poskúšal som to kadejako s line-ineom aj s mikrofónovým vstupom aj s MicBoostom aj bez atď. Lepšie to už nebude... Tak ten šum ako tak odstraňujem cez Audacity.
    Nemá takú funkciu niekde aj Cubase? V Amplitube som nenašiel žiaden Noise Gate... Iba v Insertoch dáky DeNoiser a DeClicker ale to nefachá, resp. to je robené na nejaké jemnejšie záležitosti a s tým mojím cvrlikaním to nevie spraviť nič...

  10. #10
    Členom od
    Sep 2006
    Bydlisko
    Doma...
    Príspevky
    827
    Points
    16,002
    Level
    81
    Sila Reputácie
    24


    Re: Šum pri nahrávaní

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Raky Zobraz Príspevok
    No, ja som to mal vypnuté. Poskúšal som to kadejako s line-ineom aj s mikrofónovým vstupom aj s MicBoostom aj bez atď. Lepšie to už nebude... Tak ten šum ako tak odstraňujem cez Audacity.
    Nemá takú funkciu niekde aj Cubase? V Amplitube som nenašiel žiaden Noise Gate... Iba v Insertoch dáky DeNoiser a DeClicker ale to nefachá, resp. to je robené na nejaké jemnejšie záležitosti a s tým mojím cvrlikaním to nevie spraviť nič...
    V Amplitube 2 som sa stretol s funkciou "ThreshHold", alebo tak nejak by sa mala nazyvat. Pokial bola tato funkcia kdesi viac pri maxime, gitara znela dlhsie, no sum bol neprijemny. Vlastne to ani nebol sum, ale skor nejaky zhluk kadecoho rusiveho, co sa pri doznievani struny este zvysovalo a pri "nehrani" to robilo riadny randal. Ked som z "toho" ubral, rusivy pazvuk sa do istej miery vytratil, no sposobilo to kratsie doznievanie struny.

    Inac, ta funkcia Noise Suppresion mi sposobovala este aj akesi vypadky pocas nahravania...

+ Odpoveď do témy

Informácie o téme

Users Browsing this Thread

Momentálne si tému prezerajú 1 užívatelia. (0 členovia a 1 hostia)

     

Pravidlá prispievania

  • Nemôžeš pridávať nové témy
  • Nemôžeš pridávať odpovede
  • Nemôžeš pridávať prílohy
  • Nemôžeš upravovať svoje príspevky