Dlho som hľadal aparát, ktorý by ma uspokojil. Nakoniec som však kúpil na dobierku za smiešnu sumu (Satchurator som kúpil za viac xD) funkčný MV3 Vermona z roku 1965. Dlhé veky sú na ňom poznať. Hlavne po zvukovej stránke. Zosilňovač vyzrel, trafá dostali ten správny vintage zvuk. Musím hneď na úvod napísať:
"Toto je jeden z najlepších, aký som kedy skúšal a počul!!!"
Avšak, treba mať na to aj gitaru a správne efekty.
Gitara na priamo - nič moc. Zvuk ujde, ale nie je to ono. Má dosť "zastretý tón". Keď som ale pridal BOSS SD-2 (SD-1) škatuľku, celý aparát ožil! Na celom tele sa mi objavili zimomriavky. Zvuk, ktorý sa rozlial po celej miestnosti ako med, hladil sluch. Krásne reaguje na dynamiku - dá sa z neho v plnej nádhere dostať každý pocit. Tieto škatuľky, totiž, mierne zosilňujú zvuk, keď sú v obvode. Pridávajú výšky a robia silnejší tón. Ako taký super-lite preamp. Skreslený kanál nekomentujem, jednoducho božské!
Teraz používam efekty: VOX Satchurator (ktorý som špeciálne hľadal na MV3 - tiež zosilňuje signál ako BOSS), BOSS NS-2 a delay.
Stachurator mám v slučke BOSSu, aby mi nič nebrumelo. Delay mám tesne pred aparátom. Všetky efekty mám zapojené pri zosilňovači, odtiaľ natiahnutý kábel do gitary. Počas hrania nič neprepínam, iba korigujem úroveň skreslenia na Volume potenciometri gitary - dá sa úplne vyčistiť na priezračný Fender.
- je to super kombinácia efektov, presne pre zosilňovač a pre mňa.
- ako "trebble booster" namiesto BOSS alebo Satchuratoru je možné použiť aj EQ a vyladiť si zvuk presne pre seba!
Skúšal som rôzne gitary, napr. Fendre (mexico strat, USA Tele) aj René Lackove modely od Milana Číža, LP, Ibanezy.... Najlepšie to hrá na strate! To je ten zvuk, čo treba. HB určite nedoporučujem - zvuk sa pokazí. Silný výstup zo snímačov skôr pokazí ako prispeje - zvýši sa skreslenie a tón sa "zastrie" ako cez tónovú clonu. Niekomu to ale môže vyhovovať. najviac sa mi osvedčil môj strat s Fender '54 snímačmi a 500k Volume poťákom (ale ten hrá všade super).
EDIT: Teraz na tom hrám aj s HB a zvuk spolu s terajšími efektami je perfišAvšak to čo som napísal platí pri zapojení priamo: gitara-kábel-MV3
Vráťme sa teraz k samotnému zosilňovaču:
Zosilňovač je malinký Rozmery: 300x150x115 (mm) a hmotnosť 4,5kg - je ultraprenosný! Obsahuje 2x výkonové class A lampy EL84, 2x preampové lampy ECC83 a jednu usmerňovaciu lampu EF86. Udávaný výkon je 12W, ale pustí aj 17W sinusových. Ja v nej mám teraz Mesa/Boogie lampy a nameral som 25W (počuteľne hrá teraz hlasnejšie). Vybudený je presne v polke a kúsok za ňou. Od 2/3 už skresľuje a hlasitosť stúpa minimálne.
Dva 5-kolíkové DIN vstupy. Jeden (vľavo) a jeden citlivejší (vpravo). Používam iba ten vpravo. Dokáže zosilňovač krásne "rozpáliť" na opisovaný zvuk. Každý má vlastné korekcie: HLASITOSŤ, BASY, VÝŠKY. Na prednom panely je ešte vypínač, poistka a 6Ohm výstup pre reproduktor.
Vynikajúco sa mi osvedčil na 8Ohm reproboxe. Požívam 1x12" s Celestion Geenback rozmerovo na štýl Marshall 1912 (čiže dosť veľký) dobre basuje ahrá plné a krásne stredy a výšky (na fotke je ešte s Fender reproduktorom). Avšak perfektne hrá na akomkoľvek boxe, napr aj na Marshall MG412 (4x12"), Marshall 1936 (2x12"), Kustom QUAD (4x12"), Peavey Valveking 4x12", atd....
Zosilňovač postačuje aj na menšie kluby (na trio) vo väčších kapelách s druhou gitarou alebo "aktívnejším" bubeníkom sa prizvučujem mikrofónom. Zvuk je potom oveľa lepší a môžem ho dať ešte pre skreslovaciu hranicu.
Mám ho v pôvodnom stave, používam samozhotovené prevodníky s DIN-JACK a z Audio vstupu /repro/ tiež na JACK. Napájanie je na 220V (+ -10%). Na 230V (našu sieť) frčí perfektne.
VERDIKT: Vynikajúci zosilňovač, aj keď ošumelý, ale aj legendárnym výrobkom dáva zabrať. Odrovnal mnoho iných zosilňovačov.
S podobnými výrobkami na trhu: Orange Tiny Terror, VOX Night Train, ho nie je možné zrovnávať!! Cenovo je veľmi prístupný (niekoľkonásobne lacnejší) a zvukovo ich veeeľmi prevyšuje. Ak ho zoženiete, už ho nepúšťajte z rúk.
Mne maximálne sadol, čo je vidno aj z recenzie. Nikdy nepredám!!!
Viac foto TU!