+ Odpovedaj k článku
Stránka 1 z 13 1 2 3 11 ... PoslednáPosledná
Zobraz výsledky 1 po 10 z 127

Článok: MV3 Vermona

Členom od
    Apr 2006
    Level
    83
    Sila Reputácie
    65

MV3 Vermona

Dlho som hľadal aparát, ktorý by ma uspokojil. Nakoniec som však kúpil na dobierku za smiešnu sumu (Satchurator som kúpil za viac xD) funkčný MV3 Vermona z roku 1965. Dlhé veky sú na ňom poznať. Hlavne po zvukovej stránke. Zosilňovač vyzrel, trafá dostali ten správny vintage zvuk. Musím hneď na úvod napísať:

"Toto je jeden z najlepších, aký som kedy skúšal a počul!!!"

Avšak, treba mať na to aj gitaru a správne efekty.
    Gitara na priamo - nič moc. Zvuk ujde, ale nie je to ono. Má dosť "zastretý tón". Keď som ale pridal BOSS SD-2 (SD-1) škatuľku, celý aparát ožil! Na celom tele sa mi objavili zimomriavky. Zvuk, ktorý sa rozlial po celej miestnosti ako med, hladil sluch. Krásne reaguje na dynamiku - dá sa z neho v plnej nádhere dostať každý pocit. Tieto škatuľky, totiž, mierne zosilňujú zvuk, keď sú v obvode. Pridávajú výšky a robia silnejší tón. Ako taký super-lite preamp. Skreslený kanál nekomentujem, jednoducho božské!

Teraz používam efekty: VOX Satchurator (ktorý som špeciálne hľadal na MV3 - tiež zosilňuje signál ako BOSS), BOSS NS-2 a delay.
    Stachurator mám v slučke BOSSu, aby mi nič nebrumelo. Delay mám tesne pred aparátom. Všetky efekty mám zapojené pri zosilňovači, odtiaľ natiahnutý kábel do gitary. Počas hrania nič neprepínam, iba korigujem úroveň skreslenia na Volume potenciometri gitary - dá sa úplne vyčistiť na priezračný Fender.
    - je to super kombinácia efektov, presne pre zosilňovač a pre mňa.
    - ako "trebble booster" namiesto BOSS alebo Satchuratoru je možné použiť aj EQ a vyladiť si zvuk presne pre seba!

Skúšal som rôzne gitary, napr. Fendre (mexico strat, USA Tele) aj René Lackove modely od Milana Číža, LP, Ibanezy.... Najlepšie to hrá na strate! To je ten zvuk, čo treba. HB určite nedoporučujem - zvuk sa pokazí. Silný výstup zo snímačov skôr pokazí ako prispeje - zvýši sa skreslenie a tón sa "zastrie" ako cez tónovú clonu. Niekomu to ale môže vyhovovať. najviac sa mi osvedčil môj strat s Fender '54 snímačmi a 500k Volume poťákom (ale ten hrá všade super ).

EDIT: Teraz na tom hrám aj s HB a zvuk spolu s terajšími efektami je perfiš Avšak to čo som napísal platí pri zapojení priamo: gitara-kábel-MV3

Vráťme sa teraz k samotnému zosilňovaču:
    Zosilňovač je malinký Rozmery: 300x150x115 (mm) a hmotnosť 4,5kg - je ultraprenosný! Obsahuje 2x výkonové class A lampy EL84, 2x preampové lampy ECC83 a jednu usmerňovaciu lampu EF86. Udávaný výkon je 12W, ale pustí aj 17W sinusových. Ja v nej mám teraz Mesa/Boogie lampy a nameral som 25W (počuteľne hrá teraz hlasnejšie). Vybudený je presne v polke a kúsok za ňou. Od 2/3 už skresľuje a hlasitosť stúpa minimálne.

Dva 5-kolíkové DIN vstupy. Jeden (vľavo) a jeden citlivejší (vpravo). Používam iba ten vpravo. Dokáže zosilňovač krásne "rozpáliť" na opisovaný zvuk. Každý má vlastné korekcie: HLASITOSŤ, BASY, VÝŠKY. Na prednom panely je ešte vypínač, poistka a 6Ohm výstup pre reproduktor.

Vynikajúco sa mi osvedčil na 8Ohm reproboxe. Požívam 1x12" s Celestion Geenback rozmerovo na štýl Marshall 1912 (čiže dosť veľký) dobre basuje ahrá plné a krásne stredy a výšky (na fotke je ešte s Fender reproduktorom). Avšak perfektne hrá na akomkoľvek boxe, napr aj na Marshall MG412 (4x12"), Marshall 1936 (2x12"), Kustom QUAD (4x12"), Peavey Valveking 4x12", atd....

Zosilňovač postačuje aj na menšie kluby (na trio) vo väčších kapelách s druhou gitarou alebo "aktívnejším" bubeníkom sa prizvučujem mikrofónom. Zvuk je potom oveľa lepší a môžem ho dať ešte pre skreslovaciu hranicu.

Mám ho v pôvodnom stave, používam samozhotovené prevodníky s DIN-JACK a z Audio vstupu /repro/ tiež na JACK. Napájanie je na 220V (+ -10%). Na 230V (našu sieť) frčí perfektne.

VERDIKT: Vynikajúci zosilňovač, aj keď ošumelý, ale aj legendárnym výrobkom dáva zabrať. Odrovnal mnoho iných zosilňovačov.
    S podobnými výrobkami na trhu: Orange Tiny Terror, VOX Night Train, ho nie je možné zrovnávať!! Cenovo je veľmi prístupný (niekoľkonásobne lacnejší) a zvukovo ich veeeľmi prevyšuje. Ak ho zoženiete, už ho nepúšťajte z rúk.

Mne maximálne sadol, čo je vidno aj z recenzie. Nikdy nepredám!!!

Viac foto TU!
    Attached Images
    Last edited by -MaReK-; 26.08.2010 at 13:20.

Členom od
    Dec 2007
    Sila Reputácie
    90

1 z 1 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

Re: MV3 Vermona

Oprav v texte prosím nepresnosť:

1./ Zrejme došlo ku preklepu v texte "jednu usmerňovaciu lampu EF86" - uvedená lampa je NF pentóda pre mikrofónne predzosilňovače (tomto prípade slúži ako predzosilňovač pre vstup "1" - ľavý, s citlivosťou 100 mV a vstup. impedanciou 100 kOhm). Tento vstup je vhodný pre pripojenie ďalšieho preampu, keďže na vstupe je zapojený reg. odpor pre nastavenie vstupnej citlivosti a tak je možné pripojiť napr. aj nejaký MIX.

Uvedená dvojitá NF trióda ECC83 - 1 ks (t.j. obidve polovice tvoriace samostatné triódy v spoločnej banke) pracuje ako predzosilňovač signálu zo vstupu "2" - pravý s citlivosťou 30 mV pri impedancii 1 MOhm. Po týchto stupňoch zosilnenia sa už signály oboch vstupov zmiešajú na vstupe ďalšej lampy ECC83 a sú spolu zosilňované 1/2 druhej lampy ECC83, potom nasleduje obracač fáze (fázový invertor) - druhá polovica tejto ECC83 ktorá upraví signál pre výkonové pentódy 2 x EL84. Na usmernenie sú použité 4 ks polovodičové diódy 5 Y 104.

2./ "Obsahuje 2x výkonové class A lampy EL84" nie je správna formulácia. EL 84 sú výkonové pentódy ktoré môžu pracovať v ktorejkoľvek z vhodných tried pre NF zosilňovače - A, AB1, AB2, B. (trieda C nie je vhodná pre NF zos. - používa sa len pre vysielače). Výraz Class A určuje teda "A" triedu v ktorej lampa pracuje a nie lampu.

Musikverstärker MV3

zusammen mit der Original Bassreflexbox vielleicht der lauteste 12 Watt Amp ;-)

Den MV3 gabs mit weisser und mit schwarzer Frontplatte.

Röhrenbestückung: 2 x ECC83, 1 x EF86 und als Endstufen 2 x EL84

Viac o tomto zosíku vrátane fotografií možno nájsť na:

http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/mv3/mv3.htm

Neber to prosím ako zádrapku, ale ako technické upresnenie.
    Last edited by muziker; 19.01.2010 at 21:12.

Členom od
    Jan 2010
    Sila Reputácie
    24

Re: VOX Satchurator...a.i.

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) muziker Zobraz Príspevok
    Ináč nie je vôbec žiadny problém s náhradou vstupného DIN 5 - kolíka na JACK 6,3 mm na ktoromkoľvek z menovaných. Rovnako ako aj výstupu na reproduktory. Výstup do PA vyviesť spočíva len v kúsku káblika a zásuvky JACK, prípadne dvoch rezistorov na vytvorenie deliča výstupného nápätia. U REGENT 60 možno využiť zásuvku pre MGF.
    Ja viem, viem. Ked tak premyslam, my sme vtedy v RVHP vlastne mali za normalne peniaze celkom dobre aparaty (oproti tomu mnozstvu dnesnych kadejakych polovodicovych). Neboli najkrajsie a vobec som vtedy nepocitoval nejaku hrdost, ze mam napr. MV3, ale zvuk sme mali celkom dobry.

Členom od
    Dec 2007
    Sila Reputácie
    90

Re: VOX Satchurator...a.i.

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Petrik Zobraz Príspevok
    Ja viem, viem. Ked tak premyslam, my sme vtedy v RVHP vlastne mali za normalne peniaze celkom dobre aparaty (oproti tomu mnozstvu dnesnych kadejakych polovodicovych). Neboli najkrajsie a vobec som vtedy nepocitoval nejaku hrdost, ze mam napr. MV3, ale zvuk sme mali celkom dobry.
    Osobne rád spomínam na roky 1965 - 1969 keď som hrával na Regent 30 ktorého zvuk v spojení s gitarou Futurama a Jolana (single pripomínajúce typ P-90) dávalo netvrdím že super, ale určite veľmi zaujímavý originálny zvuk. Vybrnkávačky od The Shadows zneli vynikajúco ako aj vtedajší big beat. Skreslenú gitaru som riešil krabičkami "booster" vlastnej výroby (lampy aj germaniové tranzistory), tiež WAH pedál som mal home made spočiatku a vyhovoval.

Tiež vcelku dobre hrala TESLA "placka" AZK 201 čo bol 20 W zosilňovač pracujúci v čistej triede "A". Len výstupák som upravil na 4 a 8 Ohm, lebo to malo len 100 V výstup. Silnejšia 40 W verzia AZK 401 už pracovala v "AB" triede. Následníci v podobe MONO 50 neboli dobré. Robili ich už na plošné spoje a vždy "horeli". Z tej doby sa mi lepšie osvedčil lampáč REGENT 60 s výkonom 40 W sínus s 2 x box osadené 12" reprákom Regent. Najlepšie mi však chodili vlastné konštrukcie 80 W lampáča z AR.

Členom od
    Nov 2007
    Sila Reputácie
    50

nechcem nejak vyrypovať, som rád že Ti to sadlo ale mal som možnosť hrať či už na tej MV3ke alebo na viacerých z tebou vymenovaných zosilovačov, ktoré sú svetové značky, sa podľa teba nedajú zrovnávať s tou MV3... prečo tú vermonu nezhánajú všetci keď to hrá jednoducho lepšie ako plexi, twin a pod a za smiešnu sumu... najväčší problém je vedieť si nakrútiť zvuk na poriadnom aparáte.. preto veľa ľudom zneju buginy naprd vykradnuto, lebo neviedia čo s tým.. eq do V a jasne že to hrá naprd.. ako si napísal "...Orange Tiny Terror, VOX Night Train, ho nie je možné zrovnávať!! Cenovo je veľmi prístupný (niekoľkonásobne lacnejší) a zvukovo ich veeeľmi prevyšuje." Tiny Terror som prevetral na pár koncertoch a chystám sa ho za mesiac - dva kúpiť pretože to je jedna pop***vka..
    Last edited by Fil; 23.01.2010 at 17:44.

Členom od
    Dec 2007
    Sila Reputácie
    90

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Bettencourt Zobraz Príspevok
    nechcem nejak vyrypovať, som rád že Ti to sadlo ale mal som možnosť hrať či už na tej MV3ke alebo na viacerých z tebou vymenovaných zosilovačov, ktoré sú svetové značky, sa podľa teba nedajú zrovnávať s tou MV3... prečo tú vermonu nezhánajú všetci keď to hrá jednoducho lepšie ako plexi, twin a pod a za smiešnu sumu... najväčší problém je vedieť si nakrútiť zvuk na poriadnom aparáte.. preto veľa ľudom zneju buginy naprd vykradnuto, lebo neviedia čo s tým.. eq do V a jasne že to hrá naprd.. ako si napísal "...Orange Tiny Terror, VOX Night Train, ho nie je možné zrovnávať!! Cenovo je veľmi prístupný (niekoľkonásobne lacnejší) a zvukovo ich veeeľmi prevyšuje." Tiny Terror som prevetral na pár koncertoch a chystám sa ho za mesiac - dva kúpiť pretože to je jedna pop***vka..
    Ja by som to bral ako jeho osobnú výpoveď. Keď sa mu to tak páči, asi by sme to mali rešpektovať. Objektívne vzaté ale jeho tvrdenia nemožno brať ako univerzálne a platiace vždy, všade a za každých okolností. Potom by aj J. Hendrix hrával nie na plexine, ale na MV3. Na druhej strane treba kvitovať, že transformátory majú všetky lampáče od Vermony (REGENT a MV3) dobre navrhnuté a tu je základ. Inak el. zapojenie je bežné štandardné bez akýchkoľvek zvláštností. a ten 1. vstup (s EF 86) ako som už písal, za veľa nestojí a nehodí sa na gitaru. Mimo toho aj korekcie by sa dalo podstatne zlepšiť. Komu však vyhovujú VOX, ORANGE korekcie, ten je spokojný.
    Na záver ešte malá spomienka - s orig. REGENT reproduktorom mal zosík MV-3 veľmi zaujímavý, špecifický zvuk. Okrem iného takej konštrukcie boli staré "VINTAGE" PEAVEY repráky. Priam sa mi žiada popvedať, že ich jednoducho okopčili do detailov.
    Last edited by Fil; 23.01.2010 at 17:44.

Členom od
    Nov 2007
    Sila Reputácie
    50

muziker, sám som na začiatku napísal som rád že mu to tak sadlo... ale chcel som vyvrátiť trošku tie subjektívne tvrdenia.. ja som tiež svojho času chválil svoj marshall 6100 ako najlepší aparát na svete a tak rýchlo aj odišiel odo mňa

Členom od
    Dec 2007
    Sila Reputácie
    90

muziker, sám som na začiatku napísal som rád že mu to tak sadlo... ale chcel som vyvrátiť trošku tie subjektívne tvrdenia.. ja som tiež svojho času chválil svoj marshall 6100 ako najlepší aparát na svete a tak rýchlo aj odišiel odo mňa
    Možno že mu osud zatiaľ neumožnil stretnúť na svojej gitaristickej púti lepší aparát, no verím že raz sa tak stane a potom nám bude s nadšením o ňom rozprávať.

Členom od
    Nov 2007
    Sila Reputácie
    50

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) muziker Zobraz Príspevok
    Možno že mu osud zatiaľ neumožnil stretnúť na svojej gitaristickej púti lepší aparát, no verím že raz sa tak stane a potom nám bude s nadšením o ňom rozprávať.
    aby sme sa pochopili správne, nikdy som nechcel povedať že to je zlý aparát alebo podobne.. ani som to nepovedal.. najlepšie je keď to gitaristovi hrá či hrá na to alebo na to.. a Marek, držím palce..

Členom od
    Dec 2007
    Sila Reputácie
    90

aby sme sa pochopili správne, nikdy som nechcel povedať že to je zlý aparát alebo podobne.. ani som to nepovedal.. najlepšie je keď to gitaristovi hrá či hrá na to alebo na to.. a Marek, držím palce..
    Ja som to aj tak chápal ako hovoríš. Všetko je OK. Tiež mu držím palec aby bol vo všetkom spokojný.

+ Odpovedaj k článku

Informácie o téme

Users Browsing this Thread

Momentálne si tému prezerajú 1 užívatelia. (0 členovia a 1 hostia)

Kľučové slová pre túto tému

Pravidlá prispievania

• Nemôžeš pridávať nové témy
  • Nemôžeš pridávať odpovede
  • Nemôžeš pridávať prílohy
  • Nemôžeš upravovať svoje príspevky