+ Odpovedaj k článku
Stránka 2 z 2 PrváPrvá 1 2
Zobraz výsledky 11 po 16 z 16

Článok: Nahravacie zariadenie Boss BR600

  1. #1
    Členom od
    Jan 2010
    Bydlisko
    Kosice
    Príspevky
    301
    Points
    10,021
    Level
    66
    Sila Reputácie
    23


    8 z 8 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

    Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Pre tych, ktori by si eventualne chceli zobrat k srdcu moju radu z ktorehosi clanku a radi by nahravali svoje vytvory v slusnej kvalite – ci uz pre kontrolu alebo prezentaciu – a nevedia ako na to, uvadzam kratky exkurz do nahravacieho zariadenia BOSS BR600. Kupil som ho pre syna v prazskom Muzikeri za 7500 Kc. Tak od pohladu mi to pripadalo ako nejaka sranda pre pokrocile deti, nieco pekne ale male a nevazne, ale ked som sa s tym dokladnejsie pohral, uplne som zmenil nazor.
    BR600 je multikanalove 24 bitove digitalne nahravacie zariadenie pracujuce s vzorkovacou frekvenciou 44,1 kHz, ktore umoznuje vsetky cinnosti potrebne k vytvoreniu nahravky (nahranie, pripadne korekcie nahraneho vykonu, osolenie roznymi efektami, mixing, mastering, ulozenie hotoveho produktu v nejakom pouzitelnom formate a jeho odpalenie do kompu. Ma to v sebe hodne bicich paternov, ktore mozno primixovat do nahravky a rozne efekty, ktore daju nahravke ten spravny rozmer. Vsetky efekty a bicie paterny su od Rolanda. Ma rozmery asi ako najmensi existujuci notebook, je napajany bud AA alkalickymi monoclankami, vtedy vydrzi take dve hodiny prudkej prace, alebo adapterom 9 V/min. 500 mA, ktory je ale potrebne si zohnat/vyrobit osobitne.
    Zariadenie ma tri vstupy, gitara, mikrofon a linka. Ak sa do mikrofonoveho vstupu nezapoji nic, automaticky su v cinnosti zabudovane dva mikrofony velmi dobrej kvality. V prednej casti je gitarovy vstup a vystup na sluchadla, vzadu je potom vstup pre dva externe mikrofony a linku, audio vystup, USB konektor, konektor pre eventualny pedal, napajaci vstup a hlavny vypinac.
    Nebudem popisovat podrobne, co BR600 vie, to by som musel opisat 220 stranovy navod formatu A4, ale podstatne vlastnosti su nasledovne:
    1/ Nahravat mozno sucasne len jeden kanal. To povedzme nie je najlepsia sprava pre tych, co by chceli nejak sofistikovanejsie nahravat live cely band, ale pre mna, ktory beztak pracujem sam, to je uplne v pohode.
    2/ V prvom slede mozno nahrat postupne 4 stereo alebo 8 mono stop plus rytmicka stopa. Kazda stopa ma svoju volume sablu, ktorou sa da upravovat hlasitost jednotlivych stop pri dalsom procese.
    3/ Kazda stopa sa sklada spolu z 8 virtualnych stop. To je vynikajuca vec pre hudobnikov, ktori nemaju ten od boha dar ako napr. Blackmore, ze kazdu vec odpalia v super prevedeni na prvy pokus. Mam proste 8 pokusov, ktore sa ukladaju, a pri masteringu vyberiem ten, co sa mi najviac vydaril.
    4/ Ak je 8 stop malo, velmi jednoducho sa da previest zlucenie stop do jednej virtualnej stereo stopy a tym uvolnit znovu dalsich 8 stop.
    5/ Zabudovany efektovy procesor Roland povazujem vzhladom k cene zariadenia za celkom slusny, podobne je to aj s bicimi. Zakladne bicie paterny mozno aj editovat a vytvorit tak nejake aranzma usite na prislusnu skladbu. Je ale treba povedat, ze nejaky zlozitejsi bici part sa na tom neda vyrobit. Ale, je mozne hotovy part importovat z kompu.
    6/ Vysledne dielo mozno potom ulozit vo formate WAV alebo AIFF a exportovat do pocitaca.

    Za istu neprijemnost povazujem to, ze BR600 pouziva ako pamatove medium Compact Flash karty. To by nebolo nic zvlastne, akurat ze to nie su CF ako ich pozname z niektorych fotakov. V kazdom normalnejsom obchod sa na nas skeria rozne CF karty, ale ani jedna z nich urcite nebude v BR fungovat. Toto zariadenie akceptuje len niekolko typov specialnych priemyselnych CF o kapacite max. 1GB, ktore zohnat da fusku. Zariadenie je z vyroby vybavene kartou 128 MB, co je dost povedzme na dve vymakane mnohostopove nahravky v najvyssej moznej kvalite, takze hned cloveku skrsne v hlave myslienka dokupit nejaku kartu. Riesenim je potom to, ze pokial nechcem surovu rozpracovanu nahravku stratit, vsetky data si nahram do pocitaca a v pripade potreby ich kedykolvek natiahnem do BR a pokracujem v nahravani.

    Toto zariadenie povazujem za prvy vazny krok do sveta digitalneho nahravania, pre zaciatocnikov ako stvoreny, ved vsetky zakladne praktiky, ktore sa tu pouzivaju, su v bledemodrom tie iste ako u vaznych strojov.

    Prikladam vzorky, ktore som nahral prave v BR600. Mimochodom, basa je Fender HW1, vsetky gitary su Fender Telecaster VMT HH + Digitech RP255 a vsetko ide cez basovy Ampeg B100R. Fajnsmekri mozno ohrnu nos, ale v zasade z toho ide podla mna celkom pocuvatelny zvuk.

    Nahravka 1:
    [ame]http://forum.gitarista.sk/clanky/boss_br600/Loved_and_lost.mp3[/ame]

    Nahravka 2:
    [ame]http://forum.gitarista.sk/clanky/boss_br600/1971.mp3[/ame]
    Attached Images
    Last edited by Petrik; 26.01.2010 at 14:00.

  2. #11
    Členom od
    Jan 2010
    Bydlisko
    Kosice
    Príspevky
    301
    Sila Reputácie
    23


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) david Zobraz Príspevok
    aha dobre, a funguje naraz aj line out, aj line in?? chcem ho totiž použiť pred vstup gitary do PA (Gitara- efekt - BossBR600-PA)
    Nuz, fakt nechapem pointu. Gitara/efekt/PA - to chapem. Gitara/efekt/PA a z PA nahravanie zmixovanej produkcie na jednu mono alebo stereo stopu v BR600 - aj to chapem. Gitara/BR600 ako efektova krabicka/PA - taktiez jasne. Ale strkat BR600 medzi efekt a PA - na co to ma byt dobre? Chces si nahravat to co tlacis do PA?
    Last edited by Petrik; 09.06.2010 at 07:56.

  3. #12
    Členom od
    Mar 2010
    Bydlisko
    Trebišov
    Príspevky
    707
    Sila Reputácie
    22


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Petrik Zobraz Príspevok
    Nuz, fakt nechapem pointu. Gitara/efekt/PA - to chapem. Gitara/efekt/PA a z PA nahravanie zmixovanej produkcie na jednu mono alebo stereo stopu v BR600 - aj to chapem. Gitara/BR600 ako efektova krabicka/PA - taktiez jasne. Ale strkat BR600 medzi efekt a PA - na co to ma byt dobre? Chces si nahravat to co tlacis do PA?
    Chcem si nahrávať iba svoju gitaru. prípadne iba iný nástroj, priamo na koncerte (live vystúpení) tak preto také zapojenie. Chcel som to riešiť bez použitia diboxu.

  4. #13
    Členom od
    Jan 2010
    Bydlisko
    Kosice
    Príspevky
    301
    Sila Reputácie
    23


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) david Zobraz Príspevok
    Chcem si nahrávať iba svoju gitaru. prípadne iba iný nástroj, priamo na koncerte (live vystúpení) tak preto také zapojenie. Chcel som to riešiť bez použitia diboxu.
    Tak to je mozne. Vsak ja bezne robim to, ze gitara ide do BR a odtial do aparatu. Nemam za gitarou ziadnu ef. krabicku, pretoze BR ich ma v sebe, ale to je nepodstatne. BR si nahrava a z aparatu to pustam nahlas. Neviem aky mas mix, ale ja by som radsej pripojil BR k nejakemu vystupu z mixu, cez ktory viem pustit do BR hociaky nastroj alebo mikrofon, alebo aj cely band, ako si zmyslim.

  5. #14
    Členom od
    Mar 2010
    Bydlisko
    Trebišov
    Príspevky
    707
    Sila Reputácie
    22


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Petrik Zobraz Príspevok
    Tak to je mozne. Vsak ja bezne robim to, ze gitara ide do BR a odtial do aparatu. Nemam za gitarou ziadnu ef. krabicku, pretoze BR ich ma v sebe, ale to je nepodstatne. BR si nahrava a z aparatu to pustam nahlas. Neviem aky mas mix, ale ja by som radsej pripojil BR k nejakemu vystupu z mixu, cez ktory viem pustit do BR hociaky nastroj alebo mikrofon, alebo aj cely band, ako si zmyslim.
    Riešil by som to cez výstup z mixu, ale všetky subcategory mám už plné kvôli efektovému procesoru. Tak preto takéto zapojenie, ale ak je to možné tak to bude skvelé.

  6. #15
    Členom od
    Jan 2010
    Bydlisko
    Kosice
    Príspevky
    301
    Sila Reputácie
    23


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) david Zobraz Príspevok
    Riešil by som to cez výstup z mixu, ale všetky subcategory mám už plné kvôli efektovému procesoru. Tak preto takéto zapojenie, ale ak je to možné tak to bude skvelé.
    Ma to byt teda pouzite ako osobny digitalny "magnetofon". Ja nemam prehlad, ale neexistuje lacnejsie riesenie? BR600 ma tak vela moznosti (a stoji dost vela), ze sa mi vidi trosku luxus pouzit to na proste nahravanie gitary.

  7. #16
    Členom od
    Mar 2010
    Bydlisko
    Trebišov
    Príspevky
    707
    Sila Reputácie
    22


    Re: Nahravacie zariadenie Boss BR600

    Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Petrik Zobraz Príspevok
    Ma to byt teda pouzite ako osobny digitalny "magnetofon". Ja nemam prehlad, ale neexistuje lacnejsie riesenie? BR600 ma tak vela moznosti (a stoji dost vela), ze sa mi vidi trosku luxus pouzit to na proste nahravanie gitary.
    ja ho chcem použiť aj na nahrávanie gitary, ale aj na iné účely (domáce nahrávacie štúdio) prípadne ak mi niečo napadne, tak si to nahrám aby som to nezabudol...

+ Odpovedaj k článku

Informácie o téme

Users Browsing this Thread

Momentálne si tému prezerajú 1 užívatelia. (0 členovia a 1 hostia)

     

Pravidlá prispievania

  • Nemôžeš pridávať nové témy
  • Nemôžeš pridávať odpovede
  • Nemôžeš pridávať prílohy
  • Nemôžeš upravovať svoje príspevky