Pôvodne Príspevok Pridal(a)
Slayertplsko
Plno hudby je bez textu, a co teraz? Nechapem, co toto vobec riesis. Fajn, mne sa jeho texty (teda tych par, co som mal tu cest pocut) tiez zdaju hlupe. Ale nechapem, ako to z toho spravi ''nehudbu''. Chces povedat, ze keby si do Mussorgskeho Borisa Godunova napasoval namiesto povodneho ruskeho libretta Rytmusove texty, tak by ta opera bola ''nehudbou''??
No neviem, nepocul som vela jeho veci (viac-menej som bol dakedy ''donuteny'' na skolskych akciach a pod.), ale bola tam melodia. Aj teraz som si pustil mikrouryvok z istej skladby ''Verejny nepriatel'' a je tam melodia. Ale aj keby nebola a bol by tam iba nejaky rytmicky podklad zlozeny z hlukov, no a co?
A co sa hovoreneho slova tyka, aj Schoenberg napriklad pouzival hovorene slovo (tzv. Sprachstimme, kde su aj naznaky spevu, ale to su aj pri rapovani), taktiez Stravinsky a mnohi dalsi. A keby si si pustil Pierrot Lunaire, viem si predstavit, ze by si tiez namietal, ze je to bez melodie.
Aj keby to bol IBA rytmus, bez akejkolvek melodie ci harmonie, preco by to nemala byt hudba? To naozaj nechapem. Odkedy musi hudba mat melodiu a harmoniu?
Tak ked sa ti bude lepsie spat, tak potom je to ok.