+ Odpoveď do témy
Stránka 4 z 12 PrváPrvá ... 2 3 4 5 6 ... PoslednáPosledná
Zobraz výsledky 31 po 40 z 118

Téma: Rytmus

Členom od
    Mar 2010
    Level
    47
    Sila Reputácie
    23

Re: Rytmus

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Slayertplsko Zobraz Príspevok
    Harmonia. Predpokladam, ze Saimon myslel tie tzv. tri podstatne zlozky: melodia, harmonia, rytmus.
    gregoriánsky chorál vznikol už v 4 storočí a JE ZVLÁŠTNY DRUH BOHOSLUŽOBNÉHO SPEVU. a okrem toho sa v ňom uplatňuje spev tzv organum (oktávový, kvintový, kvartový, sekundový dvojhlas) ktorý tvorí akúsi harmóniu.
    Last edited by david; 09.05.2010 at 20:34.

Členom od
    Nov 2008
    Level
    68
    Sila Reputácie
    26

to bol uzasny napad zalozit takuto temu....

Členom od
    Mar 2010
    Level
    47
    Sila Reputácie
    23

1 z 2 užívateľov považuje tento príspevok za hodnotný

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Gresko Zobraz Príspevok
    to bol uzasny napad zalozit takuto temu....
    ale aspoň sa odreagujeme a môžme si skákať po krku

Členom od
    Oct 2009
    Level
    39
    Sila Reputácie
    17

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) david Zobraz Príspevok
    gregoriánsky chorál vznikol už v 4 storočí a JE ZVLÁŠTNY DRUH BOHOSLUŽOBNÉHO SPEVU. a okrem toho sa v ňom uplatňuje spev tzv organum (oktávový, kvintový, kvartový, sekundový dvojhlas) ktorý tvorí akúsi harmóniu.
    Priznam sa, ze o sekundovom som nepocul. Ani si to neviem predstavit, kedze sekundy boli povazovane este vela storoci za disonanciu. A ano, neskor sa objavilo organum. Ale aj neskor sa nie vzdy uplatnoval. Napr. chvalospevy od Hildegardy z Bingenu.

Ale nemusime sa sustredit na obdobie, kym nesprevadzany spev prevladal. Mozme ist do hociktoreho obdobia, napr. neskory barok:
    http://imslp.info/files/imglnks/usim...98-BWV1007.pdf

Na konci sice zaznie jeden suzvuk, ale inak ziadna harmonia (bavime sa o harmonii v zmysle suzvuk dvoch tonov). Ale ak by to niekto chcel oznacit za prave ten prvok, ktory cele Bachovo preludium robi hudbou, bez ktoreho by to bola nehudba, tak mozme skusit nastroj, ktory nie je schopny suzvukov (niesom flautista, ale myslim, ze nie je):
    http://imslp.info/files/imglnks/usim...-allemande.pdf

Nie je to hudba? Podla mna je.

ale aspoň sa odreagujeme a môžme si skákať po krku

Členom od
    Feb 2009
    Level
    76
    Sila Reputácie
    41

nahodu paci sa mi tato vymena..mozno nevedie nikam ale myslim ze nazory maju hlavu i patu
    without music, life would be a mistake. Friedrich Nietzsche

Členom od
    Mar 2010
    Level
    47
    Sila Reputácie
    23

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Slayertplsko Zobraz Príspevok
    Priznam sa, ze o sekundovom som nepocul. Ani si to neviem predstavit, kedze sekundy boli povazovane este vela storoci za disonanciu. A ano, neskor sa objavilo organum. Ale aj neskor sa nie vzdy uplatnoval. Napr. chvalospevy od Hildegardy z Bingenu.

Ale nemusime sa sustredit na obdobie, kym nesprevadzany spev prevladal. Mozme ist do hociktoreho obdobia, napr. neskory barok:
    http://imslp.info/files/imglnks/usim...98-BWV1007.pdf

Na konci sice zaznie jeden suzvuk, ale inak ziadna harmonia (bavime sa o harmonii v zmysle suzvuk dvoch tonov). Ale ak by to niekto chcel oznacit za prave ten prvok, ktory cele Bachovo preludium robi hudbou, bez ktoreho by to bola nehudba, tak mozme skusit nastroj, ktory nie je schopny suzvukov (niesom flautista, ale myslim, ze nie je):
    http://imslp.info/files/imglnks/usim...-allemande.pdf

Nie je to hudba? Podla mna je.

je ale máš tam iba jeden hlas /nástroj, a hudobný nástroj si vytvára harmóniu sám podobne ako spev, súzvukom tzv. alikvótnych tónov, ktoré spolu vytvárajú farbu tónu, a harmóniu v skladbe. akurát že hovorené slovo veľa alikvótnych tónov nemá (pri bicích skoro úplne absentujú)

A v tom Bachovi je to iba flautové sólo a nie samostatná skladba.

Členom od
    Dec 2007
    Level
    100
    Sila Reputácie
    90

Exclamation Re: Rytmus

je ale máš tam iba jeden hlas /nástroj, a hudobný nástroj si vytvára harmóniu sám podobne ako spev, súzvukom tzv. alikvótnych tónov, ktoré spolu vytvárajú farbu tónu, a harmóniu v skladbe. akurát že hovorené slovo veľa alikvótnych tónov nemá (pri bicích skoro úplne absentujú)

A v tom Bachovi je to iba flautové sólo a nie samostatná skladba.
    Na každý pád sa mi to skutočne páči, ako šikovne ste to zvrtli od toho nešťastníka ku hudobnej teórii. Tá je určite poučnejšia ako nejaký bezduchý hip-hoper. Teda bez urážky aspoň pre mňa, lebo ja by som toho rytmusa skutočne nemusel. Raz som sa pokúšal počúvať ho, ale jednoducho som to nevydržal ani minútku.

Členom od
    Mar 2010
    Level
    47
    Sila Reputácie
    23

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) muziker Zobraz Príspevok
    Na každý pád sa mi to skutočne páči, ako šikovne ste to zvrtli od toho nešťastníka ku hudobnej teórii. Tá je určite poučnejšia ako nejaký bezduchý hip-hoper. Teda bez urážky aspoň pre mňa, lebo ja by som toho rytmusa skutočne nemusel. Raz som sa pokúšal počúvať ho, ale jednoducho som to nevydržal ani minútku.
    Noo vidíš aký sme my mladí hudobníci uvedomelí, namiesto toho aby sme sa bezhlavo hádali sa ohadzujeme poučkami. A v škole nám stále tvrdia "Z vašej generácie budú určite len samí nevzdelanci, a príživníci štátu" (to vypotila naša komunistická matemetikárka, ktorá určite pamätá dinosaury, a komenskému utierala zadock keď sa v jasliach pokakal)

Členom od
    Dec 2007
    Level
    100
    Sila Reputácie
    90

Exclamation Re: Rytmus

Noo vidíš aký sme my mladí hudobníci uvedomelí, namiesto toho aby sme sa bezhlavo hádali sa ohadzujeme poučkami. A v škole nám stále tvrdia "Z vašej generácie budú určite len samí nevzdelanci, a príživníci štátu" (to vypotila naša komunistická matemetikárka, ktorá určite pamätá dinosaury, a komenskému utierala zadock keď sa v jasliach pokakal)
    Ja som vždy tvrdil že mladí ľudia sú šikovní, len im občas chýba motivácia. A to rebelantstvo predsa patrí k teenagerskému veku. Ver mi že ani my sme neboli iní. Len doba bola bohužiaľ iná a tak sme občas (vždy) museli držať hubu a krok - pred takou tou vašou matikárkou.

Členom od
    Mar 2010
    Level
    47
    Sila Reputácie
    23

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) muziker Zobraz Príspevok
    Ja som vždy tvrdil že mladí ľudia sú šikovní, len im občas chýba motivácia. A to rebelantstvo predsa patrí k teenagerskému veku. Ver mi že ani my sme neboli iní. Len doba bola bohužiaľ iná a tak sme občas (vždy) museli držať hubu a krok - pred takou tou vašou matikárkou.
    aj my musíme - chceme zmaturovať

+ Odpoveď do témy

Informácie o téme

Users Browsing this Thread

Momentálne si tému prezerajú 1 užívatelia. (0 členovia a 1 hostia)

Pravidlá prispievania

• Nemôžeš pridávať nové témy
  • Nemôžeš pridávať odpovede
  • Nemôžeš pridávať prílohy
  • Nemôžeš upravovať svoje príspevky