Last edited by david; 09.05.2010 at 20:34.
to bol uzasny napad zalozit takuto temu....
Priznam sa, ze o sekundovom som nepocul. Ani si to neviem predstavit, kedze sekundy boli povazovane este vela storoci za disonanciu. A ano, neskor sa objavilo organum. Ale aj neskor sa nie vzdy uplatnoval. Napr. chvalospevy od Hildegardy z Bingenu.
Ale nemusime sa sustredit na obdobie, kym nesprevadzany spev prevladal. Mozme ist do hociktoreho obdobia, napr. neskory barok:
http://imslp.info/files/imglnks/usim...98-BWV1007.pdf
Na konci sice zaznie jeden suzvuk, ale inak ziadna harmonia (bavime sa o harmonii v zmysle suzvuk dvoch tonov). Ale ak by to niekto chcel oznacit za prave ten prvok, ktory cele Bachovo preludium robi hudbou, bez ktoreho by to bola nehudba, tak mozme skusit nastroj, ktory nie je schopny suzvukov (niesom flautista, ale myslim, ze nie je):
http://imslp.info/files/imglnks/usim...-allemande.pdf
Nie je to hudba? Podla mna je.
![]()
nahodu paci sa mi tato vymena..mozno nevedie nikam ale myslim ze nazory maju hlavu i patu
without music, life would be a mistake. Friedrich Nietzsche
je ale máš tam iba jeden hlas /nástroj, a hudobný nástroj si vytvára harmóniu sám podobne ako spev, súzvukom tzv. alikvótnych tónov, ktoré spolu vytvárajú farbu tónu, a harmóniu v skladbe. akurát že hovorené slovo veľa alikvótnych tónov nemá (pri bicích skoro úplne absentujú)
A v tom Bachovi je to iba flautové sólo a nie samostatná skladba.
Na každý pád sa mi to skutočne páči, ako šikovne ste to zvrtli od toho nešťastníka ku hudobnej teórii. Tá je určite poučnejšia ako nejaký bezduchý hip-hoper. Teda bez urážky aspoň pre mňa, lebo ja by som toho rytmusa skutočne nemusel. Raz som sa pokúšal počúvať ho, ale jednoducho som to nevydržal ani minútku.
Noo vidíš aký sme my mladí hudobníci uvedomelí, namiesto toho aby sme sa bezhlavo hádali sa ohadzujeme poučkami. A v škole nám stále tvrdia "Z vašej generácie budú určite len samí nevzdelanci, a príživníci štátu" (to vypotila naša komunistická matemetikárka, ktorá určite pamätá dinosaury, a komenskému utierala zadock keď sa v jasliach pokakal)
Ja som vždy tvrdil že mladí ľudia sú šikovní, len im občas chýba motivácia. A to rebelantstvo predsa patrí k teenagerskému veku. Ver mi že ani my sme neboli iní. Len doba bola bohužiaľ iná a tak sme občas (vždy) museli držať hubu a krok - pred takou tou vašou matikárkou.![]()
Momentálne si tému prezerajú 1 užívatelia. (0 členovia a 1 hostia)