+ Odpoveď do témy
Stránka 3 z 3 PrváPrvá 1 2 3
Zobraz výsledky 21 po 22 z 22

Téma: 18V Adapter pre SLASH WAH WAH Effect

Členom od
    Dec 2007
    Level
    100
    Sila Reputácie
    91

Re: 18V Adapter pre SLASH WAH WAH Effect

Citát Pôvodne Príspevok Pridal(a) Chesus Zobraz Príspevok
    nikto ma tu nevypočul tak vám sem dám obrázok, čo spolubydla urobil napája z toho 8 krabíc a WAH .. ci tam ma aj 9V aj 18V výstupy to neviem lebo sa nerozumiem do toho ale dako tam porozdeloval napätie takže by to nebol problém. Keby niekto niečo môžem sa ho spýtať.
    Samozrejme, ako ďalšia možnosť sa javí aj "prekopanie" pôvodného adaptéra s výsledným efektom ako požadoval zakladateľ tejto témy (9V aj 18V). Ak však neoplýva aspoň elementárnymi znalosťami z elektroniky o princípe takýchto zariadení, potom to určite v jeho prípade bude veľmi obtiažne. Aj preto som uviedol (ten prvý) link aspoň informatívne aby videl čo vystrojil prepojením ako to uvádzal na svojom nákrese.

Aby dosiahol bezproblémový chod 9 V a 18 V samostatne, musel by buď pridať na ST ešte jeden sekundár ak to samozrejme umožní jeho výkon a konštrukcia. Inak je nutné vymeniť ho za iný vhodnejší typ a pridať usm. mostík (Graetz), a ostatnú "bižutériu" ako elektrolyt. kond. + stab. (IO) pre 18 V a prípadné ďalšie drobnosti tak, aby dostal samostatný zdroj 18 V. Je možné použiť aj stab. (IO) na nižšie napätie, napr. na 15 V typ 7815 ale potom je potrebné nastaviť vhodné výstupné napätie (v tomto prípade 18 V) pomocou Zenerovej diódy na 3 V, príp. si vyskladať aj z viacerých Ze diód a príp. aj doplniť o bežné Si usm. diódy typu napr. 1N4001 - 7, alebo staré teslácke KY130/xx smetie a podobne sa nevylučuje.

V inom riešení by mohol použiť v spojení s pridaným sekundárom na ST aj ďalší stab. (IO napr. 7809) na 9 V. V tomto prípade by už bolo možné urobiť také prepojenie ako to mal nakreslené vo svojom návrhu ak pravda trvá na takomto riešení.

Poznámka - podľa toho aké riešenie chce uplatniť, musí použiť aj príslušne vhodný ST. Pre samostatný výstup 18 V je vhodný sekundár cca 15 V, môže byť aj 18 V aj keď je to už zbytočne veľa a pre výstup 9 V vyhovie sekundár cca 9 V. Prúd volíme pre adaptér minimálne 0,5 A, prípadne 1 A pre napájanie viac efektov s rezervou a podľa toho volíme aj prierez vodiča pre navinutie sekundárneho vinutia. POZOR, ako som spomenul, musí byť na ST aj výkonová rezerva pre pridaný sekundár od 4,5 - 18 VA (prípad od prípadu). Ak rezervu ST nemá, je nutné použiť väčší ST. Prierez železa stredného stĺpika "q" pre stredný železný stĺpik vyrátame z príslušného vzorca pre výpočet ST a potom sa nevylučuje aj použitie "home made" ST.

Ak to tu niekto chce silou mocou riešiť, môžeme tu na ilustráciu previesť aj kompletný návrh takýchto úprav, len nie som presvedčený (pri dnešných cenách) že sa to vôbec vyplatí.
    Last edited by muziker; 21.09.2012 at 15:24.

Členom od
    Dec 2007
    Level
    100
    Sila Reputácie
    91

Re: 18V Adapter pre SLASH WAH WAH Effect

To : Papo

Ako to teda nakoniec dopadlo so "štrajkujúcim" adapérom, Prinútil si ho nakoniec dávať aj 18 V ???

+ Odpoveď do témy

Informácie o téme

Users Browsing this Thread

Momentálne si tému prezerajú 1 užívatelia. (0 členovia a 1 hostia)

Pravidlá prispievania

• Nemôžeš pridávať nové témy
  • Nemôžeš pridávať odpovede
  • Nemôžeš pridávať prílohy
  • Nemôžeš upravovať svoje príspevky